Συντάκτης
Objective analysis to determine best formula and keratometry to use
Sandoval H et al. J Cataract Refract Surg 2021;47:465-470
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανάδειξη του καλύτερου δυνατού συνδυασμού κερατομετρίας και φόρμουλας υπολογισμού ενδοφακών σε οφθαλμούς που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε μυωπικό LASIK. Για την πρόβλεψη της ισχύος του ενδοφακού χρησιμοποιήθηκε το διαδικτυακό εργαλείο ASCRS calculator.
Η παρούσα μελέτη συμπεριέλαβε 101 οφθαλμούς, 67 ασθενών, από τους οποίους 44 είχαν επιπλέον total keratometry (ΤΚ) μετρήσεις από το IOL Master 700. Η ισχύς του καλύτερου δυνατού ενδοφακού (best IOL) υπολογίστηκε (back calculation) με βάση την υπολειπόμενη διάθλαση του οφθαλμού μετεγχειρητικά. Τέλος, υπολογίστηκε η διαφορά μεταξύ του ενδοφακού που είχε τοποθετηθεί και του best IOL. Στους οφθαλμούς όπου ήταν διαθέσιμη η TK, χρησιμοποιήθηκε για τους υπολογισμούς σε όλες τις φόρμουλες (Haigis-L, Shammas, Wang-Koch, Maloney) εκτός από την Barrett true K. Μετρήσεις με intraoperative aberrometry (ΙΑ) από το ORA System (Alcon) συμπεριλήφθηκαν επίσης στην μελέτη.
Η διαφορά μεταξύ μέσης πρόσθιας κερατομετρίας (AK) και TK ήταν στατιστικά σημαντική, με τη δεύτερη να έχει σχετικά χαμηλότερες τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Haigis-L και Barrett true K με χρήση ΑΚ δεν έχουν στατιστικά σημαντική δια- φορά στο ποσοστό των οφθαλμών που βρίσκονται εντός 0,50D και 1,00D μετεγχειρητικά, ενώ υπερτερούν σε σχέση με τις φόρμουλες WKM & Shammas. Παρόμοια με τις δύο πρώτες φόρμουλες ήταν και τα αποτελέσματα της διεγχειρητικής αμπερομετρίας. Όταν χρησιμοποιήθηκε η ΤΚ στους παραπάνω τύπους τα αποτελέσματα δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά με αυτά της ΑΚ. Όσο αφορά τις ακραίες τιμές (outliers), η μελέτη καταλήγει ότι η Barrett true K και η Haigis-L έχουν την μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν σε μεγάλες αποκλίσεις. Μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι δεν συμπεριλήφθηκαν οι τύποι του ASCRS calculator που αφορούν το Oculus Pentacam, OCT και Galilei.
Συμπερασματικά, η μελέτη κατέληξε ότι η χρήση ΤΚ δεν εμφανίζει πλεονέκτημα στις υπάρχουσες φόρμουλες υπολογισμού ενδοφακών μετά από μυωπικό LASIK. Η χρήση των Barrett true K και Haigis-L με τιμές ΑΚ είναι προς το παρόν η προσέγγιση που αναμένεται να δώσει το μικρότερο αριθμό ακραίων αποτελεσμάτων.