Skip to main content
vivliografiko-catch-up-web

Συντάκτης

Ελισάβετ Πατσούρα
Χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Ταμίας του ΔΣ της ΕΕΕΦΔΧ
Επικοινωνία: epatsoura@hotmail.com

Francisco Arnalich-Montiel, Pablo de-arriba-Palomero, Alfonso Muriel et al. Am J Ophthalmol 2021;231: 70–78

Η παραπάνω αποτελεί μία προοπτική μελέτη με σκοπό την εύρεση ενός μοντέλου υπολογισμού της πιθανότητας ενδοθηλιακής κερατοπλαστικής σε ασθενείς με δυστροφία Fuch’s που έχουν υποβληθεί σε μη επιπλεγμένη επέμβαση καταρράκτη. Το πρωτεύον ζη- τούμενο ήταν η ανάγκη ενδοθηλιακής κερατοπλαστικής εντός δύο ετών από το χειρουργείο του καταρράκτη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 127 οφθαλμούς 93 ασθενών με Fuch’s ενδοθηλιακή δυστροφία σταδίου ΙΙ ή μεγαλύτερη κατά Krachmer και καταρράκτη. Οι προγνωστικοί παράγοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες (α) ποιοτικοί, βασισμένοι στις τομογραφικές εικόνες του Pentacam, (β) δημογραφικά και προεγχειρητικά χαρακτηριστικά, όπως ηλικία, φύλο, στάδιο καταρράκτη (LOCS III), βάθος πρόσθιου θαλάμου και τέλος (γ) κεντρικό πάχος κερατοείδους στο κέντρο της κόρης, παράμετρος που παρέχεται από τις ενδείξεις του Pentacam. H σοβαρότητα της τομογραφικής εικόνας βασίστηκε στην SCE classification κατά τους Sun et al και συγκεκριμένα στην παρουσία παρεκτόπισης του λεπτότερου σημείου του κερατοειδούς, η απώλεια των παράλληλων ισοπαχών περιοχών στον παχυμετρικό χάρτη και τέλος την παρουσία εντυπώματος στην οπίσθια ανύψωση. Οι οφθαλμοί χαρακτηρίστηκαν ως έχοντες 0,1,2 ή 3 τοπογραφικά χαρακτηριστικά. 44 ασθενείς χρειάστηκαν ΕΚ, και από αυτούς οφθαλμοί με 1,2 ή 3 χαρακτηριστικά είχαν κίνδυνο (hazard risk) 21.8, 57.2 και 76.5 αντίστοιχα (p<.005) σε σχέση με τους οφθαλμούς που δεν είχαν κανένα από τα τομογραφικά χαρακτηριστικά.

Το καλύτερο προγνωστικό μοντέλο βασίστηκε στον αριθμό των τοπογραφικών χαρακτηριστικών που συνυπήρχαν σε έναν οφθαλμό και στο κεντρικό πάχος του κερατοειδούς στο κέντρο της κόρης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ύπαρξη οποιουδήποτε τομογραφικού χαρακτηριστικού αύξανε σημαντικά την πιθανότητα ανάγκης κερατοπλαστικής, ενώ όσα περισσό- τερα τομογραφικά χαρακτηριστικά διέθετε ένας οφθαλμός, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα ΕΚ. Οφθαλμοί με λιγότερους από 4 βαθμούς επικινδυνότητας είχαν μικρή πιθανότητα να χρειαστούν ενδοθηλιακή κερατοπλαστική, ενώ αυτοί με πάνω από 8 βαθμούς (συνήθως εμφάνιζαν ανώμαλη παχυμετρία και τουλάχιστον 2 ή 3 τομογραφικά χαρακτηριστικά) είναι σχεδόν σίγουρο (cumulative risk 100%) ότι θα χρειαστούν επέμβαση.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας συνδυασμό χαρακτηριστικών, όπως το κεντρικό πάχος του κερατοειδούς, η παχυμετρία και τομογραφικούς χάρτες οπίσθιας ανύψωσης, μπορούν να αναγνωριστούν οι οφθαλμοί με Fuch’s ενδοθηλιακή δυστροφία που εμφανίζουν κίνδυνο να χρειαστούν ενδοθηλιακή κερατοπλαστική μετά από μη επιπλεγμένη επέμβαση καταρράκτη προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο οπτικό αποτέλεσμα.