
Συντάκτης
Fernadez- Garcia J et al. Am J Ophthalmol 2021;223:53-59
Η μελέτη αυτή ελέγχει τα αποτελέσματα και την ικανοποίηση των εμμετρωπικών ασθενών με πρεσβυωπία κατόπιν μονόπλευρου ή αμφοτερόπλευρου χειρουργείου στον φακό (clear lens extraction) και ένθεση τριπλοεστιακού ενδοφακού Fine Vision IOL (PhysIOL, Liege, Belgium). Σε αυτή την πολυκεντρική μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας 46-60 ετών, εμμέτρωπες με μη διορθωμένη όραση για μακριά >0,9 στο Snellen chart. Η απόφαση για χειρουργείο στον μη επικρατή οφθαλμό (γκρουπ 1) ή και στους δύο οφθαλμούς (γκρουπ 2) ανήκε στον χειρουργό. Ελέγχθηκαν η όραση, η ικανοποίηση των ασθενών και η ανεξαρτησία από τα γυαλιά. 73 ασθενείς περιλαμβάνονται στο 1ο γκρουπ και 48 στο 2ο, ενώ δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά τους. Το δεύτερο γκρουπ παρουσίαζε καλύτερη διόφθαλμη μη διορθωμένη οπτική οξύτητα για κοντά (UNVA), ενώ δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα δύο γκρουπ όσο αφορά τις UDVA, CDVA, UIVA. Η προβλεψιμότητα και η αποτελεσματικότητα (100% vs 95,3% εντός 0,50D) ήταν ανώτερη στη αμφοτερόπλευρη εγχείρηση σε σχέση με τη μονόπλευρη, ενώ η τελευταία παρουσίαζε μεγαλύτερη ασφάλεια. Η υποκειμενική ποιότητα της όρασης ελέγχθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο. Κανένας ασθενής από το δεύτερο γκρουπ δεν ανέφερε ανάγκη για χρήση γυαλιών, ενώ στο πρώτο γκρουπ 2% των χειρουργημένων χρειάζονταν γυαλιά για ενδιάμεση και 6% για κοντινή όραση.
Η μελέτη αυτή κατέληξε ότι και στα δύο γκρουπ η μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση ήταν ικανοποιητική, ενώ οι ασθενείς με αμφοτερόπλευρη ένθεση τριπλοεστιακού ενδοφακού παρουσίαζαν καλύτερα αποτελέσματα στην ενδιάμεση και κοντινή όραση. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν ένθεση του ίδιου ή άλλου μοντέλου πολυεστιακού ενδοφακού σε εμμέτρωπες. Ανεξαρτησία από τα γυαλιά σε όλες τις αποστάσεις ήταν πιο συχνή στο δεύτερο γκρουπ καθώς κανένας ασθενής δε δήλωσε ότι τα χρειαζόταν. Όσον αφορά στα φωτοπικά φαινόμενα ήταν πιο έντονα στο γκρουπ με την αμφοτερόπλευρη ένθεση, πιθανότατα γιατί ο ανεγχείρητος οφθαλμός αντιρροπούσε την αίσθηση των φαινομένων αυτών στη μονόπλευρη ένθεση. Σύμφωνα επίσης με μία άλλη θεωρία οι εμμέτρωπες είναι πιο ευαίσθητοι στα φωτοπικά φαινόμενα μετεγχειρητικά σε σχέση με τους αμέτρωπες, καθώς οι πρώτοι δεν έχουν συνηθίσει στις εκτροπές που προκαλούν τα γυαλιά.
Περιορισμοί της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι είναι η αναδρομική της φύση, η συλλογή περιστατικών και πληροφοριών από πολλά κέντρα και χειρουργούς, το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε που δεν ήταν αξιολογημένο και τέλος η μη πραγματοποίηση αντικειμενικών τεστ όπως contrast sensitivity, reading speed & defocus curve.
Συμπερασματικά, τόσο η μονόπλευρη όσο και η αμφοτερόπλευρη ένθεση τριπλοεστιακού ενδοφακού Fine Vision IOL σε εμμέτρωπες δίνει ικανοποιητική όραση σε όλες τις αποστάσεις, ενώ η ενδιάμεση και κοντινή όραση είναι καλύτερη στο γκρουπ της αμφοτερόπλευρης ένθεσης παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τα γυαλιά.