Skip to main content
HSIOIRS-ebooks-3

1. Εργαλεία

-Ποια είναι τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη φακοθρυψία;

  • Στειλεός της φακοθρυψίας (probe)

Πραγματοποιεί ταυτόχρονα έγχυση, ρευστοποίηση και αναρρόφηση του πυρήνα του φακού. Πιεζοηλεκτρικοί κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υπερηχητικών κυμάτων, τα οποία ρευστοποιούν τον πυρήνα πέριξ του άκρου του φακοθρύπτη.

Αναλόγως το μηχάνημα που χρησιμοποιείται, η κίνηση του άκρου του φακοθρύπτη μπορεί να είναι προσθιοπίσθια (longitudinal), στροφική (torsional) ή συνδυασμένη.

Το άκρο του φακοθρύπτη (tip) μπορεί να είναι ευθύ ή κυρτό και περιβάλλεται από ένα περίβλημα σιλικόνης (sleeve). Όσο αυξάνεται η κλίση του άκρου, τόσο αυξάνεται η δύναμη κατάτμησης και αντίστοιχα μειώνεται η ικανότητα συγκράτησης του πυρήνα στο άκρο του φακοθρύπτη.

  • Στειλεός πλύσης/αναρρόφησης

Η αναρρόφηση του φλοιού και η πλύση και απομάκρυνση του ιξωδοελαστικού μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορα εργαλεία. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα είναι ο ομοαξονικός στειλεός, ο οποίος έχει στο άκρο του θύρα πλύσης και αναρρόφησης, και η αμφίχειρη πλύση αναρρόφηση, όπου ένας στυλεός λειτουργεί ως έγχυση και ο άλλος ως αναρρόφηση. Υπάρχουν στειλεοί με ευθέα και κυρτά άκρα, ενώ όσον αφορά το υλικό κατασκευής τους, υπάρχουν με μεταλλικά ή πλαστικά άκρα. Σε επιπλεγμένα περιστατικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υαολειδοτόμος με απενεργοποίηση των κοπών, αλλά και χειροκίνητη πλύση – αναρρόφηση με το σύστημα Simcoe.

Ομοαξονικός στυλεός πλύσης αναρρόφησης

Κάνουλα Simcoe και στειλεοί αμφίχειρης πλύσης-αναρρόφησης

  • Μαχαιρίδια

Τα μαχαιρίδια που χρησιμοποιούνται είναι δύο κατηγοριών, της κύριας τομής και της παρακέντησης. Τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα μαχαιρίδια κύριας τομής έχουν πλάτος από 1,8mm έως 2,75mm, ενώ εκείνα της παρακέντησης συνήθως φτάνουν σε μέγιστο πλάτος το 1mm.

Μαχαιρίδιο κύριας τομής και παρακέντησης

  • Λαβίδα καψουλόρηξης

Η καψουλόρηξη μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορα εργαλεία. Συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα είναι η Utrata και ο κυστεοτόμος.

Utrata και κυστεοτόμος

  • Βοηθητικά εργαλεία

Ανάλογα με τη προτίμηση του χειρουργού υπάρχει πλήθος βοηθητικών εργαλείων, όπως choppers, sinskey hooks, mushroom manipulators.

Sinskey hook, mushroom manipulator, nagahara chopper

2. Fluidics and Phacodynamics

-Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι αντλιών που υπάρχουν;

  • Οι δύο βασικοί τύποι αντλιών είναι οι περισταλτικές και οι αντλίες venturi. Οι περισταλτικές αντλίες λειτουργούν με την κίνηση ενός περιστροφικού τυμπάνου, στην επιφάνεια του οποίου υπάρχουν μικροί κύλινδροι. Αυτοί πιέζουν έναν ευένδοτο σωλήνα δημιουργώντας έτσι συνθήκες αναρρόφησης.

Οι αντλίες κενού (venturi), λειτουργούν βασιζόμενες στο ομώνυμο φαινόμενο, όπου η ροή αέρα μέσα σε ένα σωλήνα δημιουργεί συνθήκες κενού, αυξάνοντας έτσι την αναρρόφηση.

-Ποιες οι είναι οι βασικές παράμετροι κάθε μηχανήματος;

  • Ποδοδιακόπτης φακοθρυψίας. Έχει τρεις σκάλες λειτουργίας. Στην πρώτη λειτουργεί μόνο η έγχυση, στη δεύτερη η αναρρόφηση, ενώ στην τρίτη τίθεται σε λειτουργία και ο υπέρηχος.
  • Ρυθμός έγχυσης (Irrigation rate). Η ποσότητα υγρού που εισέρχεται στον πρόσθιο θάλαμο. Ρυθμίζεται είτε με τη βαρύτητα, τοποθετώντας σε ρυθμιζόμενο ύψος τη φιάλη έγχυσης, είτε με πλάκες πίεσης, οι οποίες πιέζουν τη φιάλη οδηγώντας σε έξοδο του ορού από τη φιάλη με ελεγχόμενη πίεση.
  • Ρυθμός αναρρόφησης (Aspiration rate). Ο ρυθμός με τον οποίο αναρροφάται υγρό από τον πρόσθιο θάλαμο. Στις περισταλτικές αντλίες ο ρυθμός αναρρόφησης καθορίζει την ταχύτητα με την οποία ένα κομμάτι του πυρήνα θα φτάσει στο άκρο του φακοθρύπτη και μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα από το κενό (vacuum), σε αντίθεση με τις αντλίες venturi.
  • Κενό (Vacuum). Στις περισταλτικές αντλίες ορίζει τη δύναμη με την οποία συγκρατείται το κομμάτι του φακού στο άκρο του φακοθρύπτη και μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά από τον ρυθμό αναρρόφησης. Για να επιτευχθεί ανάπτυξη κενού στις αντλίες αυτές, θα πρέπει το στόμιο του φακοθρύπτη να είναι αποφραγμένο (occlusion). Στις αντλίες venturi, ο ρυθμός αναρρόφησης και το vacuum δεν ρυθμίζονται ξεχωριστά και η ανάπτυξη του τελευταίου συμβαίνει και χωρίς την απόφραξη του στομίου του φακοθρύπτη. Η ανάπτυξη κενού μπορεί να είναι είτε γραμμική (linear), είτε σταθερή (fixed), ενώ μπορεί να ρυθμιστεί και η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το μέγιστο προκαθορισμένο vacuum.
  • Υπέρηχος (U/S). Η δύναμη η οποία θρυμματίζει τον πυρήνα ώστε στη συνέχεια να αναρροφηθεί. Ο υπέρηχος μπορεί να αποδίδεται με τρεις τρόπους: συνεχή (continuous), παλμικό (pulse) και με ριπές (burst).

– Continuous mode: Ο υπέρηχος αποδίδεται με συνεχή τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια.

– Pulse mode: Ο υπέρηχος αποδίδεται με γραμμικό τρόπο, με ένα προκαθορισμένο κύκλο εργασίας (duty cycle) και αριθμό παλμών ανά μονάδα χρόνου. Όσο περισσότερο πιέζεται το πεντάλ στη θέση 3, τόσο ο υπέρηχος φτάνει προς το προκαθορισμένο μέγιστο σε ένταση.

– Burst mode: Αποδίδονται παλμοί υπερήχου στο μέγιστο του προκαθορισμένου, οι οποίοι απέχουν χρονικά περισσότερο όσο λιγότερο είναι βυθισμένο το πεντάλ στη θέση 3. Στη μέγιστη βύθιση του πεντάλ, το μεσοδιάστημα μηδενίζεται και ο υπέρηχος γίνεται πρακτικά συνεχής.

3. Χρόνοι της φακοθρυψίας

– Ποιοι είναι οι χρόνοι του χειρουργείου της φακοθρυψίας;

  • Παρακέντηση / βοηθητική τομή

Πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου 2-3 ωρών από την κύρια τομή, ανάλογα και με την τεχνική του χειρουργού. Η τομή πρέπει να είναι μικρή σε πλάτος ώστε να μην υπάρχει διαρροή, ενώ πρέπει να έχει και σωστή κατεύθυνση ώστε να διευκολύνεται η είσοδος του βοηθητικού εργαλείου.

  • Έγχυση ιξωδοελαστικού
  • Κύρια τομή

Η τομή μπορεί να είναι σκληρική, στο ΣΚΟ, ή στον κερατοειδή. Η τελευταία πραγματοποιείται από τους περισσότερους χειρουργούς και αναλύεται κατωτέρω. Η κύρια τομή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα, δύο ή τρία βήματα, αλλάζοντας την κλίση του μαχαιριδίου κατά τη δίοδο μεταξύ των στρωμάτων του κερατοειδούς.

Το πλάτος της τομής πρέπει να είναι ανάλογο του sleeve που χρησιμοποιείται ώστε η τομή να είναι υδατοστεγής. Όσον αφορά το μήκος της, οι πολύ επιμήκεις τομές δυσκολεύουν το χειρισμό και την περιστροφή του στειλεού της φακοθρυψίας και της πλύσης – αναρρόφησης, ενώ μία πολύ μικρή τομή μπορεί να είναι δύσκολο να κλείσει στο τέλος του χειρουργείου.

Τομή τριών βημάτων

  • Καψουλόρηξη

Η συνεχής κυκλοτερής καψουλόρηξη εξασφαλίζει πρόσβαση στον φλοιό και τον πυρήνα του φακού. Το κυκλικό σχήμα αποτρέπει τη δημιουργία σχίσης του προσθίου περιφακίου, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί προς τον ισημερινό και το οπίσθιο περιφάκιο.

Το μέγεθος της καψουλόρηξης πρέπει ιδανικά να είναι λίγο μικρότερο από το σώμα του ενδοφακού, με διάμετρο 5-5,5mm. Το μέγεθος αυτό εξασφαλίζει όχι μόνο τη σταθερότητα του ενδοφακού μέσα στο περιφάκιο μετεγχειρητικά, αλλά και αποτρέπει την έξοδο του πυρήνα από το σάκο κατά τη διάρκεια της φακοθρυψίας, προστατεύοντας έτσι το ενδοθήλιο.

Δημιουργείται αρχικά μία νύξη στο πρόσθιο περιφάκιο και ανασηκώνεται ένα μικρό πέταλο. Στη συνέχεια αυτό συλλαμβάνεται με μία Utrata, είτε με άλλο εργαλείο προτίμησης του χειρουργού και διενεργείται ένα κυκλοτερές άνοιγμα στο πρόσθιο περιφάκιο.

Συνεχής κυκλοτερής καψουλόρηξη

  • Υδροδιαχωρισμός / Υδροδιαγράμμιση

Ο υδροδιαχωρισμός εξασφαλίζει το διαχωρισμό του φλοιού από το περιφάκιο. Χρησιμοποιώντας μια κάνουλα υδροδιαχωρισμού με αμβλύ άκρο, το χείλος της πρόσθιας καψουλόρηξης ανασηκώνεται ελαφρά και γίνεται έγχυση νερού. Δημιουργείται έτσι ένα ¨κύμα¨ το οποίο διατρέχει όλο το διάστημα μεταξύ του φλοιού και του περιφακίου. Αν είναι απαραίτητο, το βήμα αυτό μπορεί να επαναληφθεί, έως ότου επιτευχθεί επαρκής κινητοποίηση του πυρήνα.

Η υδροδιαγράμμιση διαχωρίζει τον φλοιό από τον πυρήνα του φακού. Η κάνουλα του υδροδιαχωρισμού εισάγεται μέσα στο φακό, στο επίπεδο περίπου της πρόσθιας καψουλόρηξης και γίνεται έγχυση νερού. Ο υδροδιαχωρισμός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε τεχνικές όπως το quick chop.

  • Φακοθρυψία
  • Πλύση – αναρρόφηση

Ο χειρουργός χρησιμοποιώντας μονόχειρη ή αμφίχειρη τεχνική, προσεγγίζει τις φλοιώδεις μάζες στον ισημερινό του περιφακίου με το στόμιο της αναρρόφησης στραμμένο προς τα πάνω. Με χρήση χαμηλού vacuum, συλλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες μάζες και διενεργείται μία κυκλοτερής κίνηση, ώστε μηχανικά αυτές να αποκολληθούν από το περιφάκιο. Στη συνέχεια αυτές φέρονται προς το κέντρο αυξάνοντας ταυτόχρονα το vacuum και γίνεται αναρρόφησή τους. Η κίνηση αυτή επαναλαμβάνεται έως την απομάκρυνση όλου του φλοιού. Η αποτυχία απομάκρυνσης όλου του φλοιού σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά μετεγχειρητικής φλεγμονής και θόλωσης του οπίσθιου περιφακίου.

Προσέγγιση και απομάκρυνση μαζών

  • Ένθεση ενδοφακού

Αρχικά, ο σάκος πληρείται με συνεκτικό ιξωδοελαστικό. Στη συνέχεια εισάγεται ο ενδοφακός, με προσοχή ώστε τα απτικά του μέρη να σχηματίζουν το σχήμα Ζ. Αν μετά την τοποθέτηση του απαιτείται περιστροφή του εντός του σάκου, τότε αυτή πραγματοποιείται ωρολογιακά, ώστε να μην γίνει ρήξη του περιφακίου. Στη συνέχεια πραγματοποιείται πλύση του ιξωδοελαστικού από τον πρόσθιο θάλαμο και την οπίσθια επιφάνεια του φακού.

  • Εξοίδηση τομών

Μία κάνουλα με αμβλύ άκρο τοποθετείται ενδοστρωματικά στα χείλη της κύριας τομής και γίνεται εξοίδηση του στρώματος ώστε να κλείσουν τα χείλη της τομής. Πολλοί χειρουργοί πραγματοποιούν εξοίδηση και στη βοηθητική τομή.

Τελευταίο βήμα του χειρουργείου της φακοθρυψίας είναι η έγχυση κεφουροξίμης στον πρόσθιο θάλαμο (1mg/0.1ml).

-Ποιες είναι οι κυριότερες τεχνικές φακοθρυψίας;

  • Quick chop

Οι τεχνικές quick chop (οριζόντια και κάθετη), προσφέρουν βασικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνικών, ωστόσο δεν δύναται να εφαρμοστούν σε όλους τους τύπους καταρράκτη.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής και πότε  προτιμούμε το κάθε είδος;

Οι καταλληλότεροι καταρρακτικοί φακοί για τη διενέργεια οριζόντιου chop είναι αυτοί με μέτρια πυρηνική σκλήρυνση, ενώ το κάθετο είναι ιδανικό για σκληρούς πυρήνες.

Με τη χρήση των τεχνικών αυτών μειώνεται η συνολική ενέργεια υπερήχων που χρησιμοποιείται καθώς και το στρες που δέχεται η Ζίννειος ζώνη και το περιφάκιο.

Η φακοθρυψία εκτελείται πάνω από το πρόσθιο περιφάκιο και δεν απαιτείται η παρουσία καλής ρόδινης ανταύγειας αφού δεν δημιουργείται κεντρική αύλακα.

Ταυτόχρονα βασίζεται κυρίως στη χρήση του δεύτερου εργαλείου (chopper) και όχι στο φακοθρύπτη.

Πότε δεν θα προτιμούσαμε το quick chop? (κάθετο ή οριζόντιο;)

Καταρρακτικοί φακοί χωρίς πυρηνική σκλήρυνση, όπως στον φλοιώδη ή τον οπίσθιο υποκαψικό καταρράκτη, όπου δεν υπάρχει το κατάλληλο υπόστρωμα ώστε με υψηλή αναρρόφηση να μπορεί να διατηρηθεί μεγάλη δύναμη συγκράτησης του πυρήνα, δεν ενδείκνυνται για διενέργεια quickchop τεχνικών.

Απαιτούνται προσαρμογές των αρχικών βημάτων του καταρράκτη;

Είναι βασική η επίτευξη μεγάλης καψουλόρηξης (5-5,5 mm), επαρκούς κινητοποίησης του πυρήνα με υδροδιαχωρισμό και, αν είναι εφικτό, διαχωρισμού του πυρήνα από το επιπυρήνιο με υδροδιαγράμμιση.

Τι ρυθμίσεις απαιτούνται στην αντλία κατά τη φακοθρυψία;

Οι quick chop τεχνικές απαιτούν κατάλληλες ρυθμίσεις στο μηχάνημα της φακοθρυψίας, με τη χρήση σταθερά υψηλής αναρρόφησης (fixed vacuum) καθώς και υψηλού ρυθμού έγχυσης. Υψηλότερη δύναμη αναρρόφησης και κοπτική ικανότητα επιτυγχάνεται με τη χρήση κυρτού άκρου (tip) στον φακοθρύπτη σε σχέση με ένα ευθύ. Λόγω του μεγαλύτερου αυλού των κυρτών tips, είναι δυσκολότερη η πλήρης απόφραξη του στομίου (occlusion) και η επίτευξη μέγιστης αναρρόφησης, ειδικά σε περισταλτικού τύπου αντλίες. Υπάρχουν tips 0, 15, 30, 45 και 60 μοιρών.

Οριζόντιο quick chop

Στο οριζόντιο quick chop χρησιμοποιείται ένα chopper με ατραυματικό τελικό άκρο, το οποίο φέρει κοπτική επιφάνεια στην έσω μεριά. Αρχικά αναρροφάται το κεντρικό επιπυρήνιο, ώστε να είναι δυνατή η βέλτιστη επισκόπηση του πυρήνα.

Το άκρο του φακοθρύπτη τοποθετείται με κλίση στον πυρήνα, μεταξύ του κέντρου και της περιοχής κάτω από την κύρια τομή. Το βάθος πρέπει να είναι επαρκές, ώστε να μην διακοπεί το occlusion.

Στη συνέχεια το chopper προωθείται ακριβώς αντιδιαμετρικά, έως τη συμβολή του πυρήνα με το επιπυρήνιο. Κατά την κίνηση αυτή, πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με το επιπυρήνιο, διασφαλίζοντας έτσι ότι βρίσκεται στο σωστό επίπεδο καθώς απομακρύνεται προς την περιφέρεια και δεν θα τραυματιστεί το πρόσθιο περιφάκιο. Εισάγεται στη συνέχεια πίσω από τον ισημερινό του φακού και συμπλησιάζεται προς το φακοθρύπτη, χωρίζοντας τον πυρήνα σε δύο ημιπυρήνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης αυτής, ο ποδοδιακόπτης βρίσκεται στη θέση μέγιστης αναρρόφησης.

Το σημείο και το βάθος στο οποίο θα εισχωρήσει το άκρο του φακοθρύπτη, όπως και το βάθος στο οποίο πρέπει κινηθεί το chopper, αποτελούν τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά, ώστε να είναι επιτυχής ο διαχωρισμός του πυρήνα. Μόλις τα δύο εργαλεία συμπλησιάσουν, διενεργείται μία κίνηση κάθετη προς την προηγούμενη, απομακρύνοντας έτσι το ένα ημιπυρήνιο από το άλλο. Στη συνέχεια κάθε ημιπυρήνιο μεταφέρεται στο επίπεδο της ίριδας όπου αν χρειάζεται με την ίδια κίνηση τεμαχίζεται περαιτέρω και αναρροφάται.

Κάθετο quick chop

Για τη διενέργεια κάθετου chop, απαιτείται chopper με αιχμηρό τελικό άκρο. Το άκρο του φακοθρύπτη εισάγεται στον πυρήνα έως περίπου τη μεσότητά του. Σε αντίθεση με το οριζόντιο chop, το chopper δεν προωθείται προς την περιφέρεια, αλλά τοποθετείται πάνω από το tip (στο κάθετο επίπεδο) και διενεργείται και εδώ μία κίνηση του προς αυτό. Πραγματοποιείται δηλαδή μία κάθετη ¨σύνθλιψη¨ του πυρήνα, σε αντίθεση με την οριζόντια που περιεγράφηκε προηγουμένως.

Η θέση του ποδοδιακόπτη πρέπει και εδώ να βρίσκεται συνεχώς στη μέγιστη αναρρόφηση, καθώς αν διακοπεί το occlusion, δεν θα υπάρξει επαρκής διαχωρισμός του πυρήνα. Τα δύο εργαλεία στη συνέχεια κινούνται σε φορά κάθετη προς της αρχικής κίνησης ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διαχωρισμός.

Λόγοι αποτυχίας διαχωρισμού του πυρήνα

Οι συνηθέστερες αιτίες αποτυχίας πλήρους διαχωρισμού του πυρήνα σχετίζονται είτε με τη χειρουργική τεχνική, είτε με τη χρήση ακατάλληλων ρυθμίσεων της αντλίας της φακοθρυψίας.

Οι κύριοι τεχνικοί λόγοι έγκεινται κυρίως στο φόβο του χειρουργού να τοποθετήσει τόσο το tip όσο και το chopper σε επαρκές βάθος για να μην τραυματιστεί το οπίσθιο περιφάκιο. Χρησιμοποιώντας ωστόσο σαν όριο τη συμβολή πυρήνα/επιπυρήνιου όπως περιγράφηκε, αλλά και με δεδομένο ότι ένας καταρρακτικός φακός έχει πάχος περίπου 4.5-5mm, ενώ το tip του φακοθρύπτη περίπου 1.5mm, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν ασφαλή περιθώρια ώστε να μην γίνει τραυματισμός του περιφακίου.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του μηχανήματος, το υψηλά σταθερό vacuum είναι απαραίτητο για να υπάρχει επαρκής συγκράτηση του πυρήνα στο άκρο του φακοθρύπτη κατά την κίνηση του chopper προς αυτόν. Όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση διακοπής του occlusion, η προσπάθεια θα είναι ανεπιτυχής.

  • Divide and conquer

Δημιουργείται μία κεντρική αύλακα, με πάχος και βάθος 1.5 και 3 φορές περίπου μεγαλύτερο από το άκρο του φακοθρύπτη. Ο πυρήνας περιστρέφεται κατά 90 μοίρες και δημιουργείται μία νέα αύλακα κάθετη στην προηγούμενη. Στη συνέχεια, είτε χρησιμοποιώντας το φακοθρύπτη και ένα βοηθητικό εργαλείο είτε δύο εργαλεία, εισάγονται στο έδαφος της αύλακας και διαχωρίζεται ο πυρήνας σε τέσσερα μέρη.

Με τον φακοθρύπτη, προσεγγίζουμε κάθε τεταρτημόριο και έχοντας τον ποδοδιακόπτη στη θέση αναρρόφησης, φέρνουμε το κάθε κομμάτι στο επίπεδο του κορικού χείλους, όπου στη συνέχεια αναρροφάται. Με την ίδια κίνηση προσεγγίζονται και τα υπόλοιπα κομμάτια του πυρήνα, με ιδιαίτερη προσοχή στο τελευταίο. Κατά την αναρρόφηση του τελευταίου κομματιού και επειδή πλέον στον σάκο δεν υπάρχει πυρήνας, υπάρχει ο κίνδυνος το ελεύθερο πλέον οπίσθιο περιφάκιο να αναρροφηθεί στο άκρο του φακοθρύπτη με αποτέλεσμα τη ρήξη του. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί είτε απλά με την προσεκτική αναρρόφηση του τελευταίου τμήματος του πυρήνα, είτε με τη χρήση ενός βοηθητικού εργαλείου με ατραυματικό αμβλύ άκρο, είτε με τη χρήση ιξωδοελαστικού μεταξύ του εναπομείνοντος πυρήνα και του οπισθίου περιφακίου. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την αφαίρεση του επιπυρήνιου, αν υπάρχει, και την πλύση/αναρρόφηση του φλοιού όπως περιγράφηκε νωρίτερα.

  • Stop and chop

Η τεχνική αυτή αποτελεί πρακτικά συνδυασμό των δύο παραπάνω τεχνικών. Πραγματοποιείται μία κεντρική αύλακα και ο πυρήνας διαχωρίζεται σε δύο ημιπυρήνια. Στη συνέχεια, με τη χρήση αναρρόφησης κάθε ημιπυρήνιο φέρεται στο κορικό χείλος και πραγματοποιείται οριζόντιο ή κάθετο chop στο καθένα ξεχωριστά.

Ο κίνδυνος κατά τον τεμαχισμό του δεύτερου και τελευταίου ημιπυρήνιου είναι η ρήξη του οπισθίου περιφακίου, συνεπώς θα πρέπει αυτό να προσεγγίζεται με τον τρόπο που περιεγράφηκε παραπάνω.


Πηγές:

American Academy of Ophthalmology, Basic and Clinical Science Course, Section 11: Lens and Cataract

Phacodynamics. Mastering the tools and Techniques of phacoemulsification surgery. Barry S. Seibel.