Aν η έξαρση της μυωπίας θεωρείται σημείο των καιρών, τότε η αντιμετώπισή της είναι χρέος της σύγχρονης κοινωνίας που πρέπει να μάθει να εξελίσσεται χωρίς να πληρώνει βαρύ τίμημα
Η μυωπία, έχει εμφανιστεί ως παγκόσμια επιδημία, επηρεάζοντας σχεδόν ένα στα τρία άτομα σε όλο τον κόσμο. Ο αυξανόμενος επιπολασμός της μυωπίας κατά την πρώιμη παιδική ηλικία έχει αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής μυωπίας και σχετικά απειλητικών για την όραση οφθαλμικών καταστάσεων στην ενήλικη ζωή. Αυτή η αύξηση των ποσοστών μυωπίας, που εμφανίζεται μέσα σε ένα σχετικά σταθερό γενετικό πλαίσιο, υπογραμμίζει τη βαθιά επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και του τρόπου ζωής σε αυτήν την κατάσταση.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η μυωπία είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα που προκαλείται κυρίως από μια αναντιστοιχία μεταξύ της οπτικής ισχύος των οφθαλμικών μέσων, δηλαδή του κερατοειδούς, του κρυσταλλικού φακού και του αξονικού μήκους του ματιού και διακρίνεται σε δύο βασικά είδη: την αξονική και τη διαθλαστική. Στην αξονική μυωπία, εμφανίζεται μια υπερβολική πρόσθιο-οπίσθια επιμήκυνση του βολβού του ματιού με λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, του χοριοειδούς και του σκληρού χιτώνα. Η αύξηση του αξονικού μήκους έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε αυτή την ομάδα πληθυσμού οφθαλμικές παθήσεις που απειλούν την όραση σε μεγαλύτερη συχνότητα, όπως είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα (Εικόνα 1). Από την άλλη πλευρά, η διαθλαστική μυωπία σχετίζεται κυρίως με τη μεγαλύτερη καμπυλότητα του κερατοειδούς και του φακού, που αυξάνει την οπτική ισχύ του ματιού.
Ο επιπολασμός της μυωπίας δεν είναι κοινός σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε παιδιά σχολικής ηλικίας (6–19 ετών), ο υψηλότερος επιπολασμός μυωπίας αναφέρθηκε στην Ασία (60%), συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ασίας (73%), ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική (42%), την Ευρώπη (40%), τη Νότια Αμερική ( ~10%) και την Αφρική (3,4–4,0%)1. Στους νεαρούς ενήλικες, ο επιπολασμός είναι πολύ υψηλότερος στις αστικές χώρες της Ανατολικής Ασίας (81,6–96,5%) από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο (12,8–35,0%)2,5. Συγκριτικά, ο επιπολασμός της μυωπίας των ενηλίκων ήταν 19,4–41,8% μεταξύ των λαών της ανατολικής Ασίας, 17,2–36,5% στις υπόλοιπες ασιατικές χώρες και 11,4–35,1% στους μη Ασιάτες. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 145 μελετών παγκοσμίως για τον επιπολασμό της μυωπίας προέβλεψε ότι μέχρι το 2050, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι μυωπικός και περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υψηλή μυωπία. Στην Ευρώπη, ωστόσο, τα ευρήματα είναι μικτά, με αμφότερες τις αναφορές για αύξηση και καμία αλλαγή στον επιπολασμό της μυωπίας3,4.
Aλλά τι τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της έξαρσης της μυωπίας;
Υπάρχει μια παγιωμένη άποψη7,8 ότι η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ καθώς και η έντονη κοντινή εργασία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της μυωπίας. Αλλά είναι όντως έτσι;
Ας αναλύσουμε τους πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της μυωπίας όπως:
- Αστικοποίηση και ο τύπος κατοικίας
Ο επιπολασμός της μυωπίας σχετίζεται με τα μεγάλα αστικά κέντρα και την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και συγκεκριμένα χώρες γνωστές για την ταχεία αστικοποίησή τους, όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, έχουν υψηλό επιπολασμό μυωπίας, που κυμαίνεται από 69 έως 73%15. Επιπλέον, ο τύπος κατοικίας, το μέγεθος κατοικίας και ο όροφος διαβίωσης βρέθηκε ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη μυωπίας16,17. Η μυωπία ήταν πιο διαδεδομένη μεταξύ των παιδιών που ζούσαν σε διαμερίσματα και όχι σε μονοκατοικίες ή σε υψηλότερους ορόφους σε σύγκριση με εκείνα που ζούσαν σε χαμηλότερους ορόφους και σε ευρύχωρες κατοικίες18,19.
- Εποχές
Η Correction of Myopia Evaluation Trial (COMET)6 διαπίστωσε ότι ο ρυθμός εξέλιξης της μυωπίας και η επιμήκυνση του άξονα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που αντιστοιχεί στην ατομική έκθεση στο φως. Μια άλλη μελέτη7 (n=1222, 0–3 ετών) ανέφερε ότι βρέθηκε περισσότερη μυωπική διάθλαση (0,12D) σε παιδιά που γεννήθηκαν τον χειμώνα σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν το καλοκαίρι. Αυτή η συσχέτιση, πιθανόν, περιλαμβάνει παράγοντες όπως η περί-γεννητική έκθεση στο φως, η παραγωγή μελατονίνης, το βάρος γέννησης και η θερμοκρασία. Πολλοί συγχυτικοί παράγοντες καθιστούν δύσκολη την οριστική διαπίστωση της σχέσης μεταξύ των εποχών και της μυωπίας.
- Τρόπος ζωής και οι δραστηριότητες
Πρόσφατες ανασκοπήσεις8 υπογραμμίζουν περαιτέρω τον ρόλο του αυξημένου χρόνου σε εξωτερικούς χώρους, αντί της ίδιας της σωματικής δραστηριότητας ως προς τον έλεγχο της εξέλιξης της μυωπίας. Ωστόσο, η προώθηση του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας εξακολουθεί να είναι ευεργετική και ιδιαιτέρως η ενθάρρυνση των παιδιών να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους συμβάλλει στην προστατευτική επίδραση του εξωτερικών δραστηριοτήτων στη μείωση της εξέλιξης της μυωπίας.
- Δίαιτα και σωστή διατροφή
Η συσχέτιση της διατροφής με τη μυωπία είναι αμφιλεγόμενη καθώς μερικές πρόσφατες μελέτες δήλωσαν ότι η λήψη δημητριακών ολικής άλεσης, τα υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η πρόσληψη χοληστερόλης συνδέθηκαν με μεγαλύτερη αύξηση του αξονικού μήκους των οφθαλμών καθώς και μυωπία9,10. Στον αντίποδα, σε μια αναδρομική μελέτη 6.855 ατόμων ηλικίας 12 έως 25 ετών, δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση με τη μυωπία για διατροφικούς παράγοντες, όπως η βιταμίνη D του ορού, τα επίπεδα γλυκόζης ή η πρόσληψη καφεΐνης, εκτός από τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης τα οποία σχετίζονταν με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας11.
- Κοινωνικό-οικονομική κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης
Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στην Κίνα βρήκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της μυωπίας και των δεικτών υψηλότερης κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης, όπως η διαβίωση στην πόλη και η διάρκεια της εκπαίδευσης12. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η οικονομική ανάπτυξη ενθαρρύνει την επιθυμία για πλούτο, οδηγώντας σε αυξημένη εκπαιδευτική αναζήτηση και εντονότερη επιθυμία για ακαδημαϊκή πορεία, με αποτέλεσμα τελικά υψηλότερα ποσοστά μυωπίας12. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι όχι μόνο το μορφωτικό επίπεδο του παιδιού επηρεάζει το αξονικό μέγεθος του οφθαλμού αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων μπορεί, επίσης, να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μυωπίας στα παιδιά13. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σχέση συγχέεται από παράγοντες όπως η γονική μυωπία (γενετική), το εισόδημα και το επάγγελμα και ο μειωμένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους14.
Μέθοδοι ελέγχου μυωπίας στην παρούσα φάση
H οφθαλμολογική κοινότητα έχει επενδύσει σε πολλές υποσχόμενες ερευνητικές και μη προτάσεις στην προσπάθεια για έλεγχο της εξέλιξης της μυωπίας, κάποιες από τις οποίες είναι σε αρχόμενα στάδια. Ας δούμε μερικές από τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις:
- Κρυσταλλικοί φακοί και μαλακοί φακοί επαφής, που παρέχουν μυωπική από-εστίαση φωτός στον περιφερειακό αμφιβληστροειδή, έχουν χρησιμοποιηθεί με μέτρια θεραπευτικά αποτελέσματα19,20.
- Μια άλλη διαδεδομένη μέθοδος είναι η ορθο-κερατολογία κατά την οποία ο/η ασθενής χρησιμοποιεί σκληρούς φακούς επαφής, οι οποίοι επιπεδώνουν το κεντρικό τμήμα του κερατοειδούς διορθώνοντας μέσου βαθμού μυωπίες χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση φακών επαφής ή γυαλιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από τη διόρθωση του βαθμού μυωπίας, παρατηρείται και μείωση της μυωπικής εξέλιξης λόγω της απο-εστίασης στον περιφερικό αμφιβληστροειδή, γεγονός που μειώνει το ερέθισμα για ανάπτυξη του αξονικού μήκους.
- Η χρήση ατροπίνης συγκέντρωσης (0,01%) σε βάθος χρόνου 5 ετών βρέθηκε σε πολλές μελέτες ότι ήταν αποτελεσματική στη μείωση της εξέλιξης της μυωπίας χωρίς ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες21,22,23,24.
Συμπέρασμα
Η μυωπία είναι ένα πολυ-παραγοντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε ολιστικά στη βάση του λαμβάνοντας υπόψη όλους εκείνους τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Δυστυχώς, τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυωπία αποτελεί ήδη ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και η διαχείρισή της είναι ένα ζήτημα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι οφθαλμίατροι στο εγγύς μέλλον. Η λύση του προβλήματος δεν είναι η απλή διόρθωσή της με γυαλιά οράσεως ή μέσω διαθλαστικών επεμβάσεων, καθώς οι συμβατικές μέθοδοι δεν ελέγχουν την εξέλιξη της μυωπίας, απλά προσφέρουν ευκρινή και λειτουργική όραση. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιληφθούμε τον μηχανισμό εξέλιξης της μυωπίας λόγω του σύγχρονου τρόπου διαβίωσής μας και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στον προληπτικό έλεγχο μέσω σύγχρονων πρωτοκόλλων, ώστε η ελληνική οφθαλμολογική κοινότητα να είναι ακόμα μια φορά πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση και δραστική μείωση της μυωπίας.
Βιβλιογραφία
- Grzybowski A, Kanclerz P, Tsubota K, Lanca C, Saw SM. A review on the epidemiology of myopia in school children worldwide. BMC Ophthalmol. 2020;20(1):27. doi: 10.1186/s12886-019-1220-0.
- Matsumura S, Ching-Yu C, Saw S-M. Global epidemiology of myopia. Updates on Myopia. Springer: Singapore; 2020. pp. 27–51
- Schuster AK, Krause L, Kuchenbäcker C, Prütz F, Elflein HM, Pfeiffer N, et al. Prevalence and time trends in myopia among children and adolescents.
- Lanca C, Saw SM. The association between digital screen time and myopia: a systematic review. Ophthalmic Physiol Opt. 2020;40(2):216–229. doi: 10.1111/opo.12657
- Saw SM, Hong RZ, Zhang MZ, Fu ZF, Ye M, Tan D, et al. Near-work activity and myopia in rural and urban schoolchildren in China. J pediat ophthalmol strabismus. 2001;38(3):149–155. doi: 10.3928/0191-3913-20010501-08.
- Saw SM, Chua WH, Hong CY, Wu HM, Chan WY, Chia KS, et al. Nearwork in early onset myopia. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2002;43(2):332–339.
- Liu S, Ye S, Xi W, Zhang X. Electronic devices and myopic refraction among children aged 6-14 years in urban areas of Tianjin China. Ophthalmic Physiol Opt. 2019;39(4):282–293. doi: 10.1111/opo.12620.
- Gwiazda J, Deng L, Manny R, Norton TT. Seasonal variations in the progression of myopia in children enrolled in the correction of myopia evaluation trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2014;55(2):752–758. doi: 10.1167/iovs.13-13029.
- Ma Q, Xu W, Zhou X, Cui C, Pan CW. The relationship of season of birth with refractive error in very young children in eastern China. PLoS One. 2014;9(6):e100472. doi: 10.1371/journal.pone.0100472.
- Karthikeyan SK, Ashwini DL, Priyanka M, Nayak A, Biswas S. Physical activity, time spent outdoors, and near work in relation to myopia prevalence, incidence, and progression: an overview of systematic reviews and meta-analyses. Indian J Ophthalmol. 2022;70(3):728–739. doi: 10.4103/ijo.IJO_1564_21.
- Berticat C, Mamouni S, Ciais A, Villain M, Raymond M, Daien V. Probability of myopia in children with high refined carbohydrates consumption in France. BMC Ophthalmol. 2020;20(1):337. doi: 10.1186/s12886-020-01602-x.
- Liu Z, Wang Q, Zhao Q, Gao F, Jin N, Wang D, et al. Association between whole-grain intake and myopia in chinese children: a cross-sectional epidemiological study. BMC Ophthalmol. 2023;23(1):1. doi: 10.1186/s12886- 022-02764-6.
- Harb EN, Wildsoet CF. Nutritional factors and myopia: an analysis of national health and nutrition examination survey data. Optom Vis Sci. 2021;98(5):458–468. doi: 10.1097/opx.0000000000001694.
- Ma Y, Lin S, Li L, Jia Y, Zou H. Socioeconomic mechanisms of myopia boom in China: a nationwide cross-sectional study. BMJ open. 2021;11(6):e044608. doi: 10.1136/bmjopen-2020-044608.
- Yam JC, Tang SM, Kam KW, Chen LJ, Yu M, Law AK, et al. High prevalence of myopia in children and their parents in Hong Kong Chinese Population: the Hong Kong Children Eye Study. Acta Ophthalmol. 2020;98(5):e639–ee48. doi: 10.1111/aos.14350.
- Xiang F, He M, Morgan IG. The impact of parental myopia on myopia in Chinese children: population-based evidence. Optom Vis Sci. 2012;89(10):1487– 1496. doi: 10.1097/OPX.0b013e31826912e0.
- Rai BB, Ashby RS, French AN, Maddess T. Rural-urban differences in myopia prevalence among myopes presenting to Bhutanese retinal clinical services: a 3-year national study. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2021;259(3):613– 621. doi: 10.1007/s00417-020-04891-6.
- Ip JM, Rose KA, Morgan IG, Burlutsky G, Mitchell P. Myopia and the urban environment: findings in a sample of 12-year-old Australian school children. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2008;49(9):3858–3863. doi: 10.1167/iovs.07-1451.
- Wu X, Gao G, Jin J, Hua W, Tao L, Xu S, et al. Housing type and myopia: the mediating role of parental myopia. BMC Ophthalmol. 2016;16(1):151. doi: 10.1186/s12886-016-0324-z.
- Wong TY, Foster PJ, Hee J, Ng TP, Tielsch JM, Chew SJ, et al. Prevalence and risk factors for refractive errors in adult Chinese in Singapore. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2000;41(9):2486–2494.
- Huang J, Wen D, Wang Q, et al. Efficacy comparison of 16 interventions for myopia control in children: a network metaanalysis. Ophthalmology. 2016;123:697e708. 76.
- Berntsen DA, Sinnott LT, Mutti DO, Zadnik K. A randomized trial using progressive addition lenses to evaluate theories of myopia progression in children with a high lag of accommodation. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2012;53:640e649.
- Wu PC, Yang YH, Fang PC. The long-term results of using low-concentration atropine eye drops for controlling myopia progression in schoolchildren. J Ocul Pharmacol Ther. 2011;27:461e466. 84.
- Chia A, Lu QS, Tan D. Five-year clinical trial on atropine for the treatment of myopia 2: myopia control with atropine 0.01% eyedrops. Ophthalmology. 2016;123:391e399.