Skip to main content

Συντάκτες

Ιωάννα Γαρδέλη
Επιμελήτρια Α, Τμήμα Μεταμοσχεύσεων-Κερατοειδούς, Κρατική οφθαλμολογική κλινική,
ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
Επικοινωνία: ioanna.g.gardeli@gmail.com

Νικόλαος Κτιστάκης
Ειδικευόμενος Οφθαλμίατρος
Κρατική οφθαλμολογική κλινική,
ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
Επικοινωνία: nickktist@hotmail.gr

Ραφαέλλα Δατσέρη
Ειδικευόμενη Οφθαλμίατρος
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, ΠΑΓΝΗ
Επικοινωνία: raf_seether@icloud.com

Σκοπός είναι να παρουσιάσουμε ένα ενδιαφέρον περιστατικό κρυσταλλοειδούς κερατοπάθειας στον τρίτο μήνα μετά από μεταμόσχευση ενδοθηλίου (DSAEK), συσχετιζόμενη με τον νέο κορονοϊό (COVID-19). Η ασθενής νόσησε από τον ιό και χρησιμοποίησε εισπνεόμενα εναιωρήματα κορτικοστεροειδών. Ύστερα από κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, η νόσος του κερατοειδούς θεραπεύτηκε και η οπτική οξύτητα βελτιώθηκε.

Εισαγωγή

Στην εποχή του COVID-19, υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με το αν ορισμένα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να οφείλονται σε αυτή τη νέα οντότητα. Αναφέρουμε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση κρυσταλλοειδούς κερατοπάθειας σε μια 60χρονη γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε σε DSAEK στο δεξί της μάτι και πρόσφατα εμφάνισε λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το κύριο παράπονο της ασθενούς μας ήταν η προοδευτική απώλεια όρασης στο δεξί της μάτι, κατά τις ημέρες μετά τη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Υλικά και μέθοδοι

Μία 60χρονη γυναίκα με ιστορικό υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη, που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ενδοθηλίου στο νοσοκομείο και διένυε τον τρίτο μήνα μετεγχειρητικά, ήρθε στο τμήμα κερατοειδούς πριν από τον προ- γραμματισμένο έλεγχο, αιτιώμενη οξεία θόλωση της όρασης στο δεξί της μάτι χωρίς φωτοφοβία ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Συνοπτικά, το οφθαλμολογικό ιστορικό της ασθενούς περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση καταρράκτη (φακοθρυψία με τοποθέτηση ενδοφακού στον πρόσθιο θάλαμο) το 2019, ακολουθούμενη από ανταλλαγή ενδοφακού σε ενδοφακό σκληρικής στήριξης Carlevale το 2020, λόγω της εμφάνισης φυσαλιδώδους κερατοπάθειας. Αναφορικά με το πρόσφατο συστηματικό ιστορικό της, ανέφερε ότι εμφάνισε θετική για COVID-19 λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος πριν από 15 ημέρες. Δεν είχε προσβληθεί ποτέ στο παρελθόν από τον ιό και είχε εμβολιαστεί με τρεις δόσεις του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η ασθενής υποβλήθηκε σε rapid test αντιγόνου COVID-19 που ήταν θετικό, καθώς και σε θετικό μοριακό έλεγχο με PCR. Για τα ανωτέρω, έλαβε θεραπεία που περιλάμβανε εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά, καθώς και από του στόματος μοξιφλοξασίνη και αζιθρομυκίνη για 8 συνεχόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρησιμοποιούσε σταγόνες δεξαμεθαζόνης ανά 12 ώρες ως μετεγχειρητική αγωγή μετά τη DSAEK με tapering, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έγινε καμία χρήση σιπροφλοξασίνης. Δόθηκε μόνο μικτή αλοιφή κορτιζόνης-αντιβίωσης μέχρι να γίνει επούλωση του επιθηλίου για 2 μέρες μετεγχειρητικά. Η βιομικροσκόπηση με σχισμοειδή λυχνία του πρόσθιου τμήματος αποκάλυψε διαφανείς αστεροειδείς κερατικές φιγούρες κεντρικά στο interface (Εικόνα 1) χωρίς αντίδραση στον πρόσθιο θάλαμο, που οδήγησαν στη διάγνωση της κρυσταλλοειδούς κερατοπάθειας. Όσον αφορά τη χειρουργική τεχνική, αξίζει να σημειωθεί ότι η δεσκεμετόρηξη έγινε υπό αέρα χωρίς να χρησιμοποιηθεί ιξωδοελαστικό. Γενικά σε καμία φάση του χειρουργείου δεν χρησιμοποιήθηκε ιξωδοελαστικό. Η διάγνωση τέθηκε με βάση την κλινική εικόνα καθαρά. Παρουσία υγρού στο interface δεν βρέθηκε, ούτε το μόσχευμα είχε αποκολληθεί.

Εικόνα 1. Με βελάκι φαίνονται οι λευκές αστεροειδείς κερατικές φιγούρες στο interface.

Αποτελέσματα

Η ασθενής έλαβε θεραπεία και παρακολουθήθηκε για διάστημα δύο μηνών με την οπτική της οξύτητα να βελτιώνεται σημαντικά, πράγμα που αποδόθηκε στο ότι εξαλείφθηκαν πλήρως αυτές οι φιγούρες (Εικόνα 2) από το interface. Η φαρμακευτική αγωγή περιελάμβανε εντατική χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών (αυξήθηκε η συχνότητά τους σε ανά 6 ώρες με tapering πάλι), για να καλύψουμε και το ενδεχόμενο απόρριψης του μοσχεύματος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί με εικόνα interface crystalline keratopathy, όπως επίσης και σταγόνων αμικασίνης και βανκομυκίνης.

Εικόνα 2. Μετά τη θεραπεία 2 μηνών αλλά και την αποδρομή της λοίμωξης, τα ευρήματα εξαφανίστηκαν.

Συζήτηση

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η κρυσταλλοειδής κερατοπάθεια είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η χρήση τοπικής αντιβίωσης οφλοξασίνη7. Συστηματικές ασθένειες όπως η κυστίνωση6, οι παραπρωτεϊναιμίες1,6 (μονοκλωνική γαμμαπάθεια απροσδιόριστης σημασίας [MGUS]5,6, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom και πολλαπλό μυέλωμα7), καθώς και οι δυστροφίες του κερατοειδούς (Bietti2,6 και Schnyder3,6) είναι στη διαφορική διάγνωση. Ωστόσο, αυτές οι διαγνώσεις έχουν αποκλειστεί, λόγω του ιατρικού ιστορικού της ασθενούς μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της κρυσταλλοειδούς κερατοπάθειας είναι το μολυσματικό στοιχείο6,8, με τον Streptococcus viridans να είναι ο πιο συνηθισμένος, ακολουθούμενος από τον Staphylococcus epidermidis, τον Enterococcus και τον Haemophilus influenzae, οι οποίοι μπορούν να προσβάλουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Δεν υπάρχει αναφορά που να εμπλέκει τον κορονοϊό σε μια τέτοια κατάσταση, ωστόσο, η σύμπτωση της εμφάνισης των αστεροειδών κερατικών φιγούρων στο interface με την έναρξη της εισπνεόμενης θεραπείας υποδηλώνει μία πιθανή συσχέτιση. Συμπερασματικά, η πρόσφατη λοίμωξη αναπνευστικού της ασθενούς μας και η ταυτόχρονη χρήση εισπνεόμενης θεραπείας υποδηλώνουν πιθανή συνλοίμωξη του κερατοειδούς με σωματίδια κορονοϊού καθώς και διάφορους παθογόνους παράγοντες του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, εναντίον των οποίων ο οργανισμός προκάλεσε ανοσολογική αντίδραση. Η εξάλειψη του κορονοϊού από το αναπνευστικό σύστημα καθώς και η διακοπή της εισπνεόμενης αγωγής αλλά και η τροποποίηση της μετεγχειρητικής αγωγής, συνέβαλαν στην οριστική θεραπεία για τη νόσο του κερατοειδούς.

Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό συμφέρον από την παρούσα εργασία.

Βιβλιογραφία

  1. Moshirfar M, West W, Ronquillo Y. Paraproteinemic Keratopathy. 2022 Jul 25. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 32809317.
  2. Song WK, Clouston P, MacLaren RE. Presence of corneal crystals confirms an unusual presentation of bietti’s retinal dystrophy. Ophthal Gen. 2019;40(5):461-5
  3. Weiss, JS, Khemichian AJ. Differential diagnosis of schnyder corneal dystrophy. Corneal Dystrophies. Dev Ophthalmol. Basel, Karger. 2011;48:67–96
  4. Porter AJ, Lee GA, Jun AS. Infectious crystalline keratopathy. Surv Ophthalmol. 2018;63(4): 480–99.
  5. Koo H, Oh D, Chun YS, et al. A case of crystalline keratopathy in monoclonal gammopathy of undetermined significance (MGUS). Korean J Ophthalmol. 2011;25(3):202-5
  6. Gupta PK, Kharod BV, Afshari NA, et al. Crystalline keratopathy: spectrum of disease, diagnosis and treatment. Am Acad Ophthalmol. 2019 Dec:31. www.aao.org/eyenet/article/crystalline-keratopathy-spectrum-of-disease-diagno. Accessed December 1, 2019.Bagatur Vurgun E, Arslan SC, Turhan SA, Toker AE. To report a case of crystalline keratopathy induced by Dieffenbachia plant sap and literature review. Am J Ophthalmol Case Rep. 2022;25:101383. doi:10.1016/j.ajoc.2022.101383
  7. Raizman MB, Hamrah P, Holland EJ, et al. Drug-Induced corneal epithelial changes. Surv Ophthalmol. 2017;62(3):286-301
  8. Sati A, Singh L, Mishra SK, Kumar SV, Dhar SK. Infectious crystalline keratopathy caused by Candida parapsilosis in a turgid host cornea. Indian J Ophthalmol Case Rep 2021;1:246-8.