
Συντάκτης
Dan Fu et al. J Cataract Refract Surg 2026; 52:86–92
Το άρθρο αυτό επιχειρεί μία ανασκόπηση των μέχρι τώρα διαθέσιμων μελετών για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας με τη μέθοδο KLex όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τις δυσκολίες και τις επιπλοκές. Η εξέλιξη της τεχνικής τα τελευταία δέκα χρόνια οδήγησε σε πιο σταθερά και ακριβή αποτελέσματα. Οι πρώτοι οφθαλμοί που υποβλήθηκαν σε υπερμετρωπικό FLex δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα με μόνο ένα ποσοστό 38% να επιτυγχάνει σφαιρικό ισοδύναμο +/- 0.50D. Η μείωση της οπτικής οξύτητας και η υποστροφή της υπερμετρωπίας ήταν πιο συχνή σε σχέση με το LASIK. Βελτιώσεις που αφορούσαν τη διεύρυνση της οπτικής ζώνης, την επικέντρωση της διόρθωσης στον οπτικό άξονα, τη χρήση μεγαλύτερου suction ring και η βελτίωση των μηχανημάτων laser οδήγησαν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Οι χειρουργικές δυσκολίες που σχετίζονται με το υπερμετρωπικό KLex μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω.
α. H ακριβής διάθλαση στην υπερμετρωπία είναι πιο δύσκολη από ότι στη μυωπία, με την κυκλοπληγική διάθλαση να διαφέρει μερικές φορές αρκετά από τη μη κυκλοπληγική υποκειμενική.
β. Η υποστροφή της υπερμετρωπίας που σχετίζεται με τη σχετική επιπέδωση του κερατοειδούς λόγω του πολλαπλασιασμού και αναδιοργάνωσης των επιθηλιακών του κυττάρων που σε υπερμετρωπικές διορθώσεις είναι πιο έντονα στην περιφέρεια του κερατοειδούς. Η αύξηση της διαμέτρου της οπτικής ζώνης και της ζώνης μετάβασης μειώνει την πιθανότητα υποστροφής.
γ. Τέλος, με την πάροδο του χρόνου, η υποτροπή της υπερμετρωπίας και η εμφάνιση της πρεσβυωπίας περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της επέμβασης.
Ως προς τις αναφερόμενες επιπλοκές, η συχνότερη είναι η παραμονή κεντρικού υπολείμματος φακιδίου που δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί. Το ποσοστό που αναφέρεται σε μία προοπτική πολυκεντρική μελέτη φτάνει το 1,8%. Η απώλεια του suction αποτελεί και αυτή μία σχετικά συχνή επιπλοκή με συχνότητα 1,34%. Εμφάνιση haze στην περιφέρεια εμφανίζεται σε 6.5% των οφθαλμών με θολερότητες ενδοκερατικές ακόμη και 6 μήνες μετά το χειρουργείο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που παρατηρείται στο μυωπικό KLex. Ξηροφθαλμία παρατηρείται σε ποσοστό μικρότερο αυτού του LASIK, με ποσοστό 1,24% να χρειάζεται τεχνητά δάκρυα ένα χρόνο μετά το χειρουργείο με βάση την πολυκεντρική μελέτη. Λίγες αναφορές υπάρχουν για μικροδιαταραχές του κερατοειδούς που μπορεί να επιμένουν αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση. Ιατρογενής εκτασία δεν έχει αναφερθεί προς το παρόν σε υπερμετρωπικό KLex. Επιπρόσθετα, η αύξηση των υψηλών εκτροπών μετεγχειρητικά είναι λιγότερες στο υπερμετρωπικό KLex (της τάξης 0,36μm συνολικά, 0,50μm σφαιρική εκτροπή και 0,32μm κόμμα) σε σχέση με το FS- LASIK, πιθανότατα λόγω της μεγαλύτερης οπτικής ζώνης. Το ποσοστό εσφαλμένης επικέντρωσης είναι μικρό, ενώ δεν έχει αναφερθεί μείωση της ευαισθησίας αντίθεσης 3 μήνες μετεγχειρητικά.
Συμπερασματικά, η τεχνική KLex με τις εφαρμοσμένες βελτιώσεις και τις μελλοντικές προοπτικές αναδύεται ως μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την διόρθωση της υπερμετρωπίας.
