Πανεπιστήμιο των Ορέων: Εθελοντική Δράση

H Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ) στηρίζει την εθελοντική δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων (ΠτΟ – http://www.panoreon.gr/), εθελοντική αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – Mountain Partnership-Food and Agriculture Organization, που αφορά στην καταγραφή δεδομένων από μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση στους πρόσφυγες και κυρίως στα παιδιά προσφύγων, που φιλοξενούνται στις δομές της χώρας μας.

Με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS) και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ), ολοκληρώθηκε η απαιτούμενη υποδομή, για να υλοποιηθεί η εθελοντική αυτή δράση, ενώ ξεκίνησε ήδη και επίσημα η λειτουργία του Κινητού Οφθαλμολογικού Κλιμακίου του Πανεπιστημίου των Ορέων, το οποίο κατασκευάστηκε με την συνδρομή της ΕΕΕΦΔΧ.

Με επιτυχία έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2019 οι πρώτες εξετάσεις προσφύγων στο Ηράκλειο Κρήτης και μέχρι τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν συνολικά 647 πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία κ.α.).

Από το Σεπτέμβριο του 2019 έως το τέλος Νοεμβρίου η Οφθαλμολογική Μονάδα μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα και μετά στη Σάμο, όπου πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις περίπου 340 επιπλέον ανθρώπων.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019 λόγω της συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης των καταυλισμών προσφύγων στην Ελλάδα και των αναπροσαρμογών του σχεδίου δράσης για τους πρόσφυγες, η λειτουργία της Μονάδας βρίσκεται σε παύση, ενώ αναμένεται έως τον Απρίλιο του 2020 να οριστικοποιηθούν οι μόνιμες τοποθεσίες και  εγκαταστάσεις φιλοξενίας, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η Οφθαλμολογική Μονάδα και να συνεχίσει την πορεία της.

https://www.healio.com/ophthalmology/practice-management/news/online/%7B3e7a5f04-c80d-42b8-b0bf-77d1d92bb00a%7D/video-the-humanitarian-face-of-escrs

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων απευθύνει πρόσκληση προς τους Οφθαλμιάτρους και Οπτομέτρες, με σκοπό τη συμμετοχή τους στην ανθρωπιστική αυτή Δράση, προκειμένου οι πρόσφυγες να τύχουν της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας.

Για να συμμετάσχετε επικοινωνήστε με την υπεύθυνη συντονισμού, κα Έλενα Ιωάννου, στο e-mail: panoreon@panoreon.gr αποστέλλοντας τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο, διεύθυνση, e-mail), τον προορισμό και τη χρονική περίοδο κατά την οποία δύναστε να συμμετάσχετε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΕΕΦΔΧ

Τηλ: +30.6974479906
Email: info@hsioirs.org
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 198 και Απολλοδώρου 1
Π. Φάληρο, 
ΤΚ 17563 Αττική