Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης «Υγεία για Όλους»

Φορέας υλοποίησης: Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”

Συντονισμός Προγράμματος: Ελένη Σωτηροπούλου, Ελευθέριος Θηραίος,Έφη Κούκκου, Σοφία Καλανταρίδου

«Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η αφιλοκερδής βοήθεια στους συνανθρώπους, δίνει στον καθένα μας την ικανοποίηση του να προσφέρει δύναμη και στήριξη σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Όραμά μας είναι μία κοινωνία στην οποία όλες οι ΄΄Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες΄΄ θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από το νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, την αγορά εργασίας και θα ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω δημιουργήσαμε το “Υγεία για Όλους”, ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, για την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άποροι/ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης, Πομάκοι), αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Το έργο “Υγεία για Όλους” έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών. Οι ενδεικτικές δράσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του  θα είναι:

Κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμοί, οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά, Γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία – test pap, κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος).

Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης- προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας.

 Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο.

Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης  επιστημονικών δεδομένων,  βάσει της αρχής open data.

Βασικός μας στόχος είναι οι δράσεις να επαναπροσδιορίζονται αλλά και να έχουν συνέχεια βάσει των αναγκών που θα προκύπτουν.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με κινητή γυναικολογική μονάδα, η οποία παραχωρήθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου και το Π.Ν. Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της UNESCOchair για την εφηβική ιατρική και υγεία.

Επίσης, παρέχεται η  υποστήριξη: 

  • Του Υπουργείου Υγείας
  • Του Υπουργείου Εργασίας -  Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Του KEΣΥ
  • Της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
  • Των Επιστημονικών φορέων

Ελπίζοντας ότι θα έχουμε κι εσάς αρωγούς σε αυτή μας την πρωτοβουλία, σας καλούμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για την μελέτη του σχεδίου δράσης του Υγεία για όλους».

Οι συντονιστές του προγράμματος,

Έφη Κούκκου

Ελένη Σωτηροπούλου

Ελευθέριος Θηραίος

Σοφία Καλανταρίδου

 

Παρουσίαση του προγράμματος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: www.ygeiagiaolous.org

 

Οι μέχρι τώρα δράσεις του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

Η δράση του προγράμματος «Υγεία για Όλους» ξεκίνησε με την πραγματοποίηση Περιφερειακών συνδιασκέψεων σε Πάτρα, Χαλκίδα, Πύργο και Ιωάννινα, ενώ παράλληλα έγινε εμβολιασμός παιδιών προσφύγων στη Μυρσίνη Ανδραβίδας.

Μετά από αίτημα των Δήμων Ηλείας και Αχαΐας και της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη ιατρική παρέμβαση στην Ν. Μανωλάδα, στους εργάτες γης που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Εξετάστηκαν 136 άτομα και πραγματοποιήθηκε παθολογικός, καρδιολογικός και ενδοκρινολογικός  έλεγχος. Επίσης, έγινε δερματολογική εξέταση και εξέταση από λοιμωξιολόγους. Έγιναν 84 αιμοληψίες και ήδη παρελήφθησαν οι πρώτες βιοχημικές εξετάσεις.

Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, την Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του Ν. Αγία Σοφία που έχει οριστεί κέντρο αναφοράς για το παιδί, το Νοσοκομείο ΚΑΤ κέντρο αναφοράς για  Ορθοπεδικά – Μυοσκελετικό παιδιού.

Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων

Η παρέμβαση έγινε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Έλληνες, ρομά, πρόσφυγες) που ζουν στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ιατρικής και Πρόληψης του ΕΚΠΑ, υπό τον καθηγητή κ. Ι. Τούντα,  μεγάλος αριθμός κατοίκων στο 4ο διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένων Ρομά και προσφύγων, βρίσκονται εκτός κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας και  δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης.

1. Παιδιατρική κλινική εξέταση - Εμβολιασμός παιδιών, υπό την Επιστημονική ευθύνη της Α΄ Παν/κής κλινικής,  κ. Γ. Χρούσου, καθηγητής  Παιδιατρικής - Δ/ντής Παν .Παιδιατρικής κλινικής Π.Ν.''Αγία Σοφία''.

2. Μαιευτική - Γυναικολογική εξέταση: Λήψη κολπικού επιχρίσματος test pap, κατά «Γ. Παπανικολάου», υπό την Επιστημονική ευθύνη της κ. Σ. Καλανταρίδου, καθηγήτριας Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Μαιευτική Γυναικολογική κλινική Π.Ν. Αρεταίειο

3. Καρδιολογικός Έλεγχος - screening: υπό την Επιστημονική ευθύνη της Καρδιολογικής κλινικής του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και του Συν/στή Δ/ντή κ. Α. Μανώλη

4. Παθολογικός - Ενδοκρινολογικός έλεγχος: υπό την Επιστημονική ευθύνη των Ε. Θηραίου Γεν. γιατρού, Δ/ντής ΕΣΥ, Κ.Υ. Βάρης και Ε. Kούκκου Ενδοκρινολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ, Γ.Ν. ''Έλενα Βενιζέλου''

5. Ορθοπεδικός - Μυοσκελετικός έλεγχος σε παιδιά: Υπό την Επιστημονική ευθύνη του Γ.Ν. ΚΑΤ του τμήματος σκολίωσης και του  Δ/ντή της Ιατρικής υπηρεσίας Γ. Μαχαιρά

6. Νοσηλευτικός συντονισμός: Π.Τσούγια, π. Δ/νουσα Π.Ν. Αγλαϊα Κυριακού

7. Υπεύθυνος εμβολίων: A. Kάμπρας, φαρμακοποιός

Ιατρική παρέμβαση στη Χαλκίδα

Εμβολιάστηκαν 54 παιδιά, έγιναν test pap από Μαιευτήρες -Γυναικολόγους, εξετάστηκαν ενήλικες από Καρδιολόγους, Παθολόγο, Ορθοπεδικό.

Έγιναν υπερηχογραφήματα στον φορητό υπερηχογράφο, από τους καρδιολόγους.

Ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο

Πραγματοποιήθηκε  ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο.

Έγινε γυναικολογικός έλεγχος και  tes pap,  κατά  Παπανικολάλου, σε 100 γυναίκες ορεινών και ημιορεινών περιοχών, με  την επιστημονική ευθύνη της κ.Σ. Καλανταρίδου, καθηγήτριας Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Πραγματοποιήθηκε Παθολογικός - καρδιολογικός - Ορθοπεδικός έλεγχος, σε 52 άτομα.

Παιδιατρική εξέταση - Εμβολιασμός, σε παιδιά της ορεινής περιοχής Άρτας, με πρωτοβουλία του Δήμου Α. Καλεντίνης συγκεντρώθηκαν τα παιδιά στο Αστροχώρι, όπου λειτουργεί  Δημοτικό σχολείο.

Η Ιατρική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, σε συνεργασία με την ΕΚΕ, την Περιφέρεια Ηπείρου , το Π.Ν.Ιωαννίνων και τις τοπικές δομές Κ.Υ./ΠΕΔΥ

Μεγάλος αριθμός εθελοντών γιατρών - Νοσηλευτών  από το Π.Ν. Ιωαννίνων και Κ.Υ συμμετείχαν από 3/12-11/12/2016 στην ιατρική παρέμβαση.

Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται στις Ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα, που δεν έχουν πρόσβαση σε δομές Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ιατρική  παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (επαναληπτική)

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ‘’Υγεία για Όλους’’, στις 28.1.2017 πραγματοποιήθηκε  ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Αλεξανδρείας 35 & Λένορμαν ),  η οποία περιελάμβανε

- Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών

- Εμβολιάστηκαν 59 παιδιά

- Λήψη κολπικού επιχρίσματος για test pap, κατά Παπανικολάου σε 20 γυναίκες

- Εκτίμηση αναγκών υγείας, από Γενικό ιατρό

- Παθολογικός – Καρδιολογικός έλεγχος, screening σε 70 ενήλικες

Ιατρικές παρεμβάσεις σε Λιβαδειά και Θήβα

Στη Λιβαδειά έγινε κλινική εξέταση - εμβολιασμός παιδιών, εμβολιάστηκαν 80 παιδιά προσφύγων, που διαμένουν σε διαμερίσματα.

Δόθηκαν 36 βιβλιάρια του  Π.Ο.Υ, σε παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Έγινε καρδιολογικός έλεγχος και γυναικολογικός.

Στη Θήβα έγινε κλινική εξέταση - εμβολιασμός παιδιών, εμβολιάστηκαν 58 παιδιά ρομά. Με το Κέντρο Κοινότητας για ρομά, έγινε διασταύρωση στοιχείων, από καταστάσεις εμβολιασμών του σχολείου και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός.

Υπήρχαν παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε καρδιολογικός και γυναικολογικός έλεγχος.

Ιατρική παρέμβαση στο Δήμο Βέλου - Βόχας

To πρόγραμμα "Υγεία για Όλους" πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση, στις 18.2.2017 στο Δήμο Βέλου - Βόχας (1ο Δημ. Σχολείο), σε συνεργασία με την Α΄ Π. Παιδιατρική κλινική του Ν. Αγία Σοφία, την Β΄ Μαιευτική κλινική ΕΚΠΑ του Ν. Αρεταίειο και την Καρδιολογική κλινική του Π.Ν. Αττικό. Συμμετείχαν η 6η Υ.ΠΕ., ο Δήμος Βέλου - Βόχας, το Γ.Ν. Κορίνθου, Κ.Υ. Κιάτου

- Παιδιατρική κλινική εξέταση - εμβολιασμός παιδιών: Εμβολιάστηκαν 148 παιδιά ρομά και παιδιά εργατών γης (μεταναστών) που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Δόθηκαν 18 νέα βιβλιάρια, πραγματοποιήθηκε διασταύρωση των στοιχείων που δόθηκαν από το πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας παιδιών ρομά, του ΕΚΠΑ και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός.

- Γυναικολογικός έλεγχος, λήψη κολπικού υγρού test pap, κατά ‘’Παπανικολάου’’, σε  11 γυναίκες.

- Παθολογικός - Καρδιολογικός Έλεγχος – screening σε  21 ενήλικες

Ιατρική παρέμβαση στο Δήμο Xαλανδρίου
To πρόγραμμα “Υγεία για Όλους” πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση στις 19.3.2017 στο Δήμο Χαλανδρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, την Α΄ Π. Παιδιατρική  κλινική του Π. Ν. Αγία Σοφία, την Β΄ Μαιευτική κλινική ΕΚΠΑ του Π.Ν.ΕΚΠΑ Αρεταίειο,  την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Πνευμονολογική Εταιρεία, ΕΚΠΑ.
Παιδιατρική κλινική εξέταση: Εμβολιασμός  48 παιδιών, δόθηκαν 15 νέα βιβλιάρια, πραγματοποιήθηκε διασταύρωση των στοιχείων που δόθηκαν από το πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας παιδιών ρομά, του ΕΚΠΑ και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός.
Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού υγρού test pap, κατά Παπανικολάου, σε 12 γυναίκες. Καρδιολογικός Έλεγχος: screening σε 15 ενήλικες.
Πνευμονολογικός έλεγχος, υπό την Επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: έγινε σπυρομέτρηση σε 40 ενήλικες.

Ιατρική παρέμβαση στο Δήμο Ν. Ευβοίας (Κάρυστος)

Toπρόγραμμα “Υγεία για Όλους”  πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση (1.4.2017) στο Δήμο Ν. Ευβοίας (Κάρυστος), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το  Δήμο, την Β΄ Μαιευτική κλινική ΕΚΠΑ του Π.Ν.ΕΚΠΑ Αρεταίειο, το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, το Νοσοκομείο - Κ.Υ. Καρύστου.

- Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού επιχρίσματος, test pap, κατά ‘’Παπανικολάου’’, διακολπικός υπέρηχος,  σε 22 γυναίκες.

- Καρδιολογικός Έλεγχος – screening , με τη χρήση φορητού Καρδιογράφου- Υπερηχογράφου: εξετάστηκαν 18 ενήλικες, υπό την Επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής  Καρδιολογικής Εταιρείας

- Παθολογικός Έλεγχος: Εκτίμηση αναγκών Υγείας, εξετάστηκαν 6 ενήλικες.

- Πλήρης Ωτορινολαρυγγικός έλεγχος: εξετάστηκαν 47 ενήλικες