Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης «Υγεία για Όλους»

Φορέας υλοποίησης: Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”

Συντονισμός Προγράμματος: Ελένη Σωτηροπούλου, Ελευθέριος Θηραίος,Έφη Κούκκου, Σοφία Καλανταρίδου

«Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η αφιλοκερδής βοήθεια στους συνανθρώπους, δίνει στον καθένα μας την ικανοποίηση του να προσφέρει δύναμη και στήριξη σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Όραμά μας είναι μία κοινωνία στην οποία όλες οι ΄΄Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες΄΄ θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από το νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, την αγορά εργασίας και θα ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω δημιουργήσαμε το “Υγεία για Όλους”, ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, για την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άποροι/ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης, Πομάκοι), αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Το έργο “Υγεία για Όλους” έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών. Οι ενδεικτικές δράσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του  θα είναι:

Κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμοί, οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά, Γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία – test pap, κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος).

Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης- προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας.

 Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο.

Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης  επιστημονικών δεδομένων,  βάσει της αρχής open data.

Βασικός μας στόχος είναι οι δράσεις να επαναπροσδιορίζονται αλλά και να έχουν συνέχεια βάσει των αναγκών που θα προκύπτουν.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με κινητή γυναικολογική μονάδα, η οποία παραχωρήθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου και το Π.Ν. Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO chair για την εφηβική ιατρική και υγεία.

Επίσης, παρέχεται η  υποστήριξη: 

  • Του Υπουργείου Υγείας
  • Του Υπουργείου Εργασίας -  Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Του KEΣΥ
  • Της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
  • Των Επιστημονικών φορέων

Ελπίζοντας ότι θα έχουμε κι εσάς αρωγούς σε αυτή μας την πρωτοβουλία, σας καλούμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για την μελέτη του σχεδίου δράσης του Υγεία για όλους».

Οι συντονιστές του προγράμματος,

Έφη Κούκκου

Ελένη Σωτηροπούλου

Ελευθέριος Θηραίος

Σοφία Καλανταρίδου

 

Παρουσίαση του προγράμματος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: www.ygeiagiaolous.org

 

Οι μέχρι τώρα δράσεις του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

Η δράση του προγράμματος «Υγεία για Όλους» ξεκίνησε με την πραγματοποίηση Περιφερειακών συνδιασκέψεων σε Πάτρα, Χαλκίδα, Πύργο και Ιωάννινα, ενώ παράλληλα έγινε εμβολιασμός παιδιών προσφύγων στη Μυρσίνη Ανδραβίδας.

Μετά από αίτημα των Δήμων Ηλείας και Αχαΐας και της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη ιατρική παρέμβαση στην Ν. Μανωλάδα, στους εργάτες γης που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Εξετάστηκαν 136 άτομα και πραγματοποιήθηκε παθολογικός, καρδιολογικός και ενδοκρινολογικός  έλεγχος. Επίσης, έγινε δερματολογική εξέταση και εξέταση από λοιμωξιολόγους. Έγιναν 84 αιμοληψίες και ήδη παρελήφθησαν οι πρώτες βιοχημικές εξετάσεις.

Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, την Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του Ν. Αγία Σοφία που έχει οριστεί κέντρο αναφοράς για το παιδί, το Νοσοκομείο ΚΑΤ κέντρο αναφοράς για  Ορθοπεδικά – Μυοσκελετικό παιδιού.

Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων

Η παρέμβαση έγινε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Έλληνες, ρομά, πρόσφυγες) που ζουν στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ιατρικής και Πρόληψης του ΕΚΠΑ, υπό τον καθηγητή κ. Ι. Τούντα,  μεγάλος αριθμός κατοίκων στο 4ο διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένων Ρομά και προσφύγων, βρίσκονται εκτός κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας και  δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης.

1. Παιδιατρική κλινική εξέταση - Εμβολιασμός παιδιών, υπό την Επιστημονική ευθύνη της Α΄ Παν/κής κλινικής,  κ. Γ. Χρούσου, καθηγητής  Παιδιατρικής - Δ/ντής Παν .Παιδιατρικής κλινικής Π.Ν.''Αγία Σοφία''.

2. Μαιευτική - Γυναικολογική εξέταση: Λήψη κολπικού επιχρίσματος test pap, κατά «Γ. Παπανικολάου», υπό την Επιστημονική ευθύνη της κ. Σ. Καλανταρίδου, καθηγήτριας Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Μαιευτική Γυναικολογική κλινική Π.Ν. Αρεταίειο

3. Καρδιολογικός Έλεγχος - screening: υπό την Επιστημονική ευθύνη της Καρδιολογικής κλινικής του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και του Συν/στή Δ/ντή κ. Α. Μανώλη

4. Παθολογικός - Ενδοκρινολογικός έλεγχος: υπό την Επιστημονική ευθύνη των Ε. Θηραίου Γεν. γιατρού, Δ/ντής ΕΣΥ, Κ.Υ. Βάρης και Ε. Kούκκου Ενδοκρινολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ, Γ.Ν. ''Έλενα Βενιζέλου''

5. Ορθοπεδικός - Μυοσκελετικός έλεγχος σε παιδιά: Υπό την Επιστημονική ευθύνη του Γ.Ν. ΚΑΤ του τμήματος σκολίωσης και του  Δ/ντή της Ιατρικής υπηρεσίας Γ. Μαχαιρά

6. Νοσηλευτικός συντονισμός: Π.Τσούγια, π. Δ/νουσα Π.Ν. Αγλαϊα Κυριακού

7. Υπεύθυνος εμβολίων: A. Kάμπρας, φαρμακοποιός

Ιατρική παρέμβαση στη Χαλκίδα

Εμβολιάστηκαν 54 παιδιά, έγιναν test pap από Μαιευτήρες -Γυναικολόγους, εξετάστηκαν ενήλικες από Καρδιολόγους, Παθολόγο, Ορθοπεδικό.

Έγιναν υπερηχογραφήματα στον φορητό υπερηχογράφο, από τους καρδιολόγους.

Ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο

Πραγματοποιήθηκε  ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο.

Έγινε γυναικολογικός έλεγχος και  tes pap,  κατά  Παπανικολάλου, σε 100 γυναίκες ορεινών και ημιορεινών περιοχών, με  την επιστημονική ευθύνη της κ.Σ. Καλανταρίδου, καθηγήτριας Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Πραγματοποιήθηκε Παθολογικός - καρδιολογικός - Ορθοπεδικός έλεγχος, σε 52 άτομα.

Παιδιατρική εξέταση - Εμβολιασμός, σε παιδιά της ορεινής περιοχής Άρτας, με πρωτοβουλία του Δήμου Α. Καλεντίνης συγκεντρώθηκαν τα παιδιά στο Αστροχώρι, όπου λειτουργεί  Δημοτικό σχολείο.

Η Ιατρική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, σε συνεργασία με την ΕΚΕ, την Περιφέρεια Ηπείρου , το Π.Ν.Ιωαννίνων και τις τοπικές δομές Κ.Υ./ΠΕΔΥ

Μεγάλος αριθμός εθελοντών γιατρών - Νοσηλευτών  από το Π.Ν. Ιωαννίνων και Κ.Υ συμμετείχαν από 3/12-11/12/2016 στην ιατρική παρέμβαση.

Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται στις Ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα, που δεν έχουν πρόσβαση σε δομές Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ιατρική  παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (επαναληπτική)

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ‘’Υγεία για Όλους’’, στις 28.1.2017 πραγματοποιήθηκε  ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Αλεξανδρείας 35 & Λένορμαν ),  η οποία περιελάμβανε

- Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών

- Εμβολιάστηκαν 59 παιδιά

- Λήψη κολπικού επιχρίσματος για test pap, κατά Παπανικολάου σε 20 γυναίκες

- Εκτίμηση αναγκών υγείας, από Γενικό ιατρό

- Παθολογικός – Καρδιολογικός έλεγχος, screening σε 70 ενήλικες

Ιατρικές παρεμβάσεις σε Λιβαδειά και Θήβα

Στη Λιβαδειά έγινε κλινική εξέταση - εμβολιασμός παιδιών, εμβολιάστηκαν 80 παιδιά προσφύγων, που διαμένουν σε διαμερίσματα.

Δόθηκαν 36 βιβλιάρια του  Π.Ο.Υ, σε παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Έγινε καρδιολογικός έλεγχος και γυναικολογικός.

Στη Θήβα έγινε κλινική εξέταση - εμβολιασμός παιδιών, εμβολιάστηκαν 58 παιδιά ρομά. Με το Κέντρο Κοινότητας για ρομά, έγινε διασταύρωση στοιχείων, από καταστάσεις εμβολιασμών του σχολείου και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός.

Υπήρχαν παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε καρδιολογικός και γυναικολογικός έλεγχος.

Ιατρική παρέμβαση στο Δήμο Βέλου - Βόχας

To πρόγραμμα "Υγεία για Όλους" πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση, στις 18.2.2017 στο Δήμο Βέλου - Βόχας (1ο Δημ. Σχολείο), σε συνεργασία με την Α΄ Π. Παιδιατρική κλινική του Ν. Αγία Σοφία, την Β΄ Μαιευτική κλινική ΕΚΠΑ του Ν. Αρεταίειο και την Καρδιολογική κλινική του Π.Ν. Αττικό. Συμμετείχαν η 6η Υ.ΠΕ., ο Δήμος Βέλου - Βόχας, το Γ.Ν. Κορίνθου, Κ.Υ. Κιάτου

- Παιδιατρική κλινική εξέταση - εμβολιασμός παιδιών: Εμβολιάστηκαν 148 παιδιά ρομά και παιδιά εργατών γης (μεταναστών) που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Δόθηκαν 18 νέα βιβλιάρια, πραγματοποιήθηκε διασταύρωση των στοιχείων που δόθηκαν από το πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας παιδιών ρομά, του ΕΚΠΑ και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός.

- Γυναικολογικός έλεγχος, λήψη κολπικού υγρού test pap, κατά ‘’Παπανικολάου’’, σε  11 γυναίκες.

- Παθολογικός - Καρδιολογικός Έλεγχος – screening σε  21 ενήλικες

Ιατρική παρέμβαση στο Δήμο Xαλανδρίου
To πρόγραμμα “Υγεία για Όλους” πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση στις 19.3.2017 στο Δήμο Χαλανδρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, την Α΄ Π. Παιδιατρική  κλινική του Π. Ν. Αγία Σοφία, την Β΄ Μαιευτική κλινική ΕΚΠΑ του Π.Ν.ΕΚΠΑ Αρεταίειο,  την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Πνευμονολογική Εταιρεία, ΕΚΠΑ.
Παιδιατρική κλινική εξέταση: Εμβολιασμός  48 παιδιών, δόθηκαν 15 νέα βιβλιάρια, πραγματοποιήθηκε διασταύρωση των στοιχείων που δόθηκαν από το πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας παιδιών ρομά, του ΕΚΠΑ και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός.
Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού υγρού test pap, κατά Παπανικολάου, σε 12 γυναίκες. Καρδιολογικός Έλεγχος: screening σε 15 ενήλικες.
Πνευμονολογικός έλεγχος, υπό την Επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: έγινε σπυρομέτρηση σε 40 ενήλικες.

Ιατρική παρέμβαση στο Δήμο Ν. Ευβοίας (Κάρυστος)

Toπρόγραμμα “Υγεία για Όλους”  πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση (1.4.2017) στο Δήμο Ν. Ευβοίας (Κάρυστος), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το  Δήμο, την Β΄ Μαιευτική κλινική ΕΚΠΑ του Π.Ν.ΕΚΠΑ Αρεταίειο, το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, το Νοσοκομείο - Κ.Υ. Καρύστου.

- Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού επιχρίσματος, test pap, κατά ‘’Παπανικολάου’’, διακολπικός υπέρηχος,  σε 22 γυναίκες.

- Καρδιολογικός Έλεγχος – screening , με τη χρήση φορητού Καρδιογράφου- Υπερηχογράφου: εξετάστηκαν 18 ενήλικες, υπό την Επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής  Καρδιολογικής Εταιρείας

- Παθολογικός Έλεγχος: Εκτίμηση αναγκών Υγείας, εξετάστηκαν 6 ενήλικες.

- Πλήρης Ωτορινολαρυγγικός έλεγχος: εξετάστηκαν 47 ενήλικες 

Απολογιστικά στοιχεία των δράσεων του προγράμματος “Υγεία για Όλους” στους οκτώ μήνες λειτουργίας του -Προγραμματισμός νέων  δράσεων

Συνολικά: κλινική παιδιατρική εξέταση – εμβολιασμός, σε 713 παιδιά -  Γυναικολογική εξέταση , test pap, διακολπικός υπέρηχος, σε 237 γυναίκες - Παθολογικός – Καρδιολογικός- Ορθοπεδικός – Ενδ/κός - Ωτολ/κός έλεγχος, σε 507   ενήλικες.

Επόμενες δράσεις:

Ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση στον Ασπρόπυργο, αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού.

Στην περιοχή Γκορυτσά Ασπροπύργου, διαβιούν  παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, με πολλά και οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Στις 7.5.2017 Ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση στις γυναικείες φυλακές Θηβών, στις γυναίκες αλλά και στα 17 παιδιά που διαβιούν στις φυλακές, μαζί με τις μητέρες τους.

Στις 17.5.2017 Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στο Αγρίνιο.

Στοιχεία της ιατρικής παρέμβασης στο Δήμο Ασπροπύργου (Γκορυτσά)

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση στις 6.5.2017 στο Δήμο Ασπροπύργου (περιοχή Γκορυτσά), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής, τον Δήμο Ασπροπύργου, την Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, τους τοπικούς συλλόγους Ποντίων, το γραφείο Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής, το Γραφείο στήριξης Ρομά Δυτ. Αττικής.

Με την Επιστημονική Ευθύνη: της Α΄ Παν. Παιδιατρικής κλινικής του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία, την Β΄ Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική ΕΚΠΑ Π.Ν. Αρεταίειο, την Παθολογική κλινική του Γ.Π.Ν. Λαϊκό, την Παν. Καρδιολογική κλινική του Π.Ν. Αττικόν, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

- Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός σε 32 παιδιά

- Πραγματοποιήθηκε οδοντιατρικός έλεγχος σε 28 παιδιά

- Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού επιχρίσματος test pap & Διακολπικός υπέρηχος. Εξετάστηκαν 9 γυναίκες

- Καρδιολογικός Έλεγχος-screening με τη χρήση φορητού Καρδιογράφου- Υπερηχογράφου. Εξετάστηκαν 22 ενήλικες

- Παθολογικός Έλεγχος - Εκτίμηση αναγκών Υγείας: Εξετάστηκαν 18 ενήλικες.

Ιατρική παρέμβαση στις γυναικείες φυλακές Θήβας 7.5.2017

Στις 7.5.2017 πραγματοποιήθηκε Ιατρική παρέμβαση στις Γυναικείες φυλακές Θήβας.

- Ενδοκρινολογικός έλεγχος: Πλήρης Ενδοκρινολογικός έλεγχος, με την χρήση φορητού υπερηχογράφου. Εξετάστηκαν 18 γυναίκες

- Καρδιολογικός Έλεγχος – screening. Εξετάστηκαν 18 γυναίκες

- Ορθοπεδικός έλεγχος - Έλεγχος μυοσκελετικού των παιδιών που φιλοξενούνται στις φυλακές. Εξετάστηκαν 14 παιδιά.

Ιατρική παρέμβαση σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, στην Αθήνα (20 & 21.5.2017)

To πρόγραμμα Υγεία για Όλους πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση στις 20 & 21.5.2017 σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Αθήνα (Μεταξουργείο, Κυψέλη, Πατήσια ).

Με την Επιστημονική Ευθύνη της Α΄ Παν. Παιδιατρικής κλινικής του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία, υπό την Επιστημονική ευθύνη του κ. Γ. Χρούσου, καθηγητή Παιδιατρικής, του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, υπό την Επιστημονική ευθύνη της κ. Ε. Λαγκώνα, καθηγήτριας Παιδιατρικής, του Γ.Ν.Α «Κοργαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ, υπό την Επιστημονική ευθύνη του κ. Μάριου Κ. Λαζανά, Διευθυντή της Γ΄ Παθολογικής κλινικής & ΜΕΛ., του Γ.Ν.Α Ε.Ε.Σ, της Οδοντιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, υπό την Επιστημονική ευθύνη του κ. Κ. Ουλή, καθηγητή Οδοντιατρικής, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, με την Επιστημονική υποστήριξη της Dr. Μαρία Μεμενάκου Παιδοδοντιάτρου Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

- Παιδιατρική κλινική εξέταση: Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός, σε 58 παιδιά

- Οδοντιατρικός έλεγχος παιδιών: Πραγματοποιήθηκε Οδοντιατρικός έλεγχος, σε 58 παιδιά

- Παθολογικός Έλεγχος - Εκτίμηση αναγκών Υγείας: Πραγματοποιήθηκε κλινική εξέταση - εκτίμηση αναγκών υγείας, σε 58 παιδιά

Τα περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας Νοσηλευτικής φροντίδας, παραπέμφθηκαν στην Α΄ Παν. Παιδιατρική κλινική του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία.

Τα Οδοντιατρικά περιστατικά στο ιατρείο της κ.Μ. Μενενάκου και στην Οδοντιατρική σχολή ΕΚΠΑ.

Ιατρική παρέμβαση στις φυλακές ανηλίκων, στον Αυλώνα Αττικής

Το πρόγραμμα Υγεία για Όλους πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα, στις 27.5.2017, στις οποίες βρίσκονται 200 κρατούμενοι.

Με την επιστημονική ευθύνη του κ. Γ. Χρούσου, καθηγητή Παιδιατρικής, Δ/ντή της Α΄ Παν. Παιδιατρικής κλινικής του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία, της κ. Στ. Κωσταρίδου Παιδιάτρου- Αιματολόγου, Συν/στρια Διευθύντρια Π.Ν. Παίδων Πεντέλης.

- Κλινική εξέταση – εμβολιασμός: Πραγματοποιήθηκε κλινική εξέταση – εμβολιασμός σε 58 κρατούμενους. Συμμετείχαν: Κων/νος Σιαφάς, παιδίατρος, π. Συν/στής Δ/ντής στο Π.Π.Ν. Αγλαΐα Κυριακού, Γρηγόρης Γρίβας, ειδικευόμενος παιδιατρικής Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

- Οφθαλμολογικός έλεγχος: Πραγματοποιήθηκε Οφθαλμολογικός έλεγχος σε 16 κρατουμένους. Συμμετείχε: Ευάγγελος Δράκος, MD, FEBO χειρουργός Οφθαλμίατρος, Locum Consultant,at Ayrshire and Arran NHS Trus UK

Τα περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο στο Π.Ν.Γ.Κ. Αθηνών και στο Π.Π.Ν. Αγία Σοφία.

 Ιατρική παρέμβαση στους Δήμους Καλαβρύτων- Ερυμάνθειας

To πρόγραμμα “Υγεία για Όλους” πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση στις 3 - 4.6.2017 στους Δήμους Καλαβρύτων & Ερυμάνθειας, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, την 6η Υ.ΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων, το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, το Κ.Υ. Ερυμάνθειας.

Με την Επιστημονική ευθύνη της Β΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής ΕΚΠΑ Π.Ν. Αρεταίειο, την Γ΄ Χειρουργική κλινική του Γ.Κ. Ν.Γ. Γεννηματάς, την Ενδοκρινολογική κλινική του Π.Π.Ν. Πατρών, την Ενδοκρινολογική κλινική του Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου, το Τμήμα σκολίωσης Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

-Γυναικολογική εξέταση σε 44 γυναίκες.

-Καρδιολογικός έλεγχος – screening, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου -καρδιογράφου, σε 52 ενήλικες.

- Ενδοκρινολογικός έλεγχος σε 11 ενήλικες

- Κλινικός Χειρουργικός έλεγχος σε 10 ενήλικες

 -Ορθοπεδικός έλεγχος σε 21 ενήλικες

- Κυτταρολογικός έλεγχος

Στοιχεία της Ιατρικής παρέμβασης σε Αγρίνιο – Μεσολόγγι- Αιτωλικό

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση στις 17 & 18/6/2017 στο Αγρίνιο – Μεσολόγγι- Αιτωλικό, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ, τους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου και τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Με την Επιστημονική Ευθύνη της Α΄ Παν. Παιδιατρικής κλινικής του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία, την Β΄ Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική ΕΚΠΑ Π.Ν. Αρεταίειο, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το Κ.Υ. Αιτωλικού, το Κυτταρολογικό τμήμα του Π.Ν. Αττικό.

-Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός σε 155 παιδιά ρομά.

-Πραγματοποιήθηκε Οδοντιατρικός έλεγχος, σε 28 παιδιά

-Πραγματοποιήθηκε λήψη κολπικού επιχρίσματος test pap και διακολπικός υπέρηχος σε 32 γυναίκες.

-Καρδιολογικός Έλεγχος – screening , με τη χρήση φορητού Καρδιογράφου- Υπερηχογράφου: εξετάστηκαν 36 ενήλικες.

Στοιχεία της  Ιατρικής παρέμβασης σε παιδιά προσφύγων στη Λιβαδειά

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» στις 8.7.2017 πραγματοποίησε την μεγαλύτερη έως τώρα Παιδιατρική Ιατρική παρέμβαση, σε παιδιά προσφύγων στη Λιβαδειά .

- Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών προσφύγων (εμβολιασμός 200 παιδιών )

Η ανωτέρω δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Λιβαδειάς & την ΚΕΔΗΛ.

Με την Επιστημονική ευθύνη της Α΄ Παν/κής κλινικής του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία με επικεφαλής τον  κ. Γ. Χρούσο, καθηγητή  Παιδιατρικής - Δ/ντή Παν. Παιδιατρικής κλινικής Π.Ν.Π  Αγία Σοφία, την Παιδιατρική κλινική του Π.Ν. Πεντέλης, του Γ. Νοσοκομείου Λιβαδειάς .

Ιατρική παρέμβαση στην Αχαΐα

To πρόγραμμα «Υγεία για Όλους»  πραγματοποίησε Ιατρική παρέμβαση, από 14 - 20.9.207 στην Αχαΐα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ι.Σ. Πατρών, τις τοπικές δομές Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Δήμο Δ. Αχαΐας, το Δίκτυο Ρομ, το δίκτυο Μαιών Δυτικής Ελλάδος, 117 πτέρυγα Μάχης της Π.Α.

Με την Επιστημονική ευθύνη: Tης Α΄ Π. Παιδιατρικής κλινικής του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία, υπό τον κ. Γ. Χρούσο, καθηγητή Παιδιατρικής, της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Γ. Δεκαβάλα, καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας, της Καρδιολογικής κλινικής του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Γ. Χάχαλη, καθηγητή Καρδιολογίας, της Ενδοκρινολογικής κλινικής του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Κ. Μάρκου, καθηγητή Ενδοκρινολογίας, της Παιδιατρικής κλινικής του Π.Ν. Καραμανδάνειο, το Ο.Ν.Κ. Οι Άγιοι Ανάργυροι, υπό τον κ. Γ. Αλεβιζόπουλο, καθηγητή Ψυχιατρικής, Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική Γ.Ν.Π. Ο Άγιος Ανδρέας, το Κ.Υ./ΠΕΔΥ Κ. Αχαΐας, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το Ιατρικό Κέντρο Πατρών Φροντίδα Υγείας, με δωρεάν μαστογραφίες & PSA, το Νοσοκομείο Υγεία με δωρεάν τον Κυτταρολογικό έλεγχο.

Πραγματοποιήθηκαν:

-Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός σε 144 παιδιά ρομά

-Λήψη κολπικού επιχρίσματος test pa - Διακολπικός Υπέρηχος σε 73 γυναίκες

Θα πραγματοποιηθούν 17 μαστογραφίες και 20 εξετάσεις psa, προσφορά του Ιατρικού Κέντρου Πατρών Φροντίδα Υγείας.

-Εκτίμηση αναγκών υγείας σε 46 ενήλικες

-Καρδιολογικός έλεγχος με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου - καρδιογράφου σε 144 ενήλικες (εξ αυτών 28 κρατούμενοι)

-Ενδοκρινολογικός έλεγχος, screening με την χρήση φορητού υπερηχογράφου, σε 36 ενήλικες

-Υπερηχογραφικός έλεγχος άνω-κάτω κοιλίας, με την χρήση φορητού υπερηχογράφου , σε 18 κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου

-Ψυχολογική – Ψυχιατρική εκτίμηση, σε 36 κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου

-Εξέταση Μαστού σε 73 γυναίκες

Εμβολιασμός

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» πραγματοποίησε τον μήνα Σεπτέμβρη, ένα μεγάλο Οδοιπορικό εμβολιασμών, σε παιδιά Ρομά, παιδιά προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, εν όψει έναρξης της νέας σχολικής περιόδου, συνεχίζεται ο εμβολιασμός και τον μήνα Οκτώβρη.

Πρόγραμμα Παιδιατρικής κλινικής Εξέτασης - Εμβολιασμός

1.Στις 9.9.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λιβαδειάς, Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 221 παιδιά προσφύγων (3η αναμνηστική δόση)

2.Στις 12.9.2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, (Μεταξουργείο, Κυψέλη, Πατήσια), Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 69 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων (2η αναμνηστική δόση)

3.Στις 23.9.2017 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Νέα Ζωή του Δήμου Ασπροπύργου, Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 146 παιδιά ρομά (2η αναμνηστική δόση)

4. Στις 18.9.2017 πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα, εμβολιασμός σε 48 κρατούμενους για Ηπατίτιδα Β΄ (2η αναμνηστική δόση)

5.Στις 19.9.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Δ. Αχαΐας (περιοχές Κ. Αχαΐας- Πυσοσυκιά), Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 80 παιδιά ρομά

6.Στις 20.9.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Δ. Αχαΐας (περιοχή Σαγεϊκων), Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 64 παιδιά ρομά

7.Στις 25.9.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πηνειού Ηλείας (περιοχές Λευκοχώρι, Πηγαδάκια, Τραγανό), Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 151 παιδιά ρομά και 20 παιδιά προσφύγων στη Μυρσίνη Ανδραβίδας

8. Στις 26.9.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ήλιδας (περιοχές Παπακαυκά, Τσιχλαίϊκα, Κέντρο) Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 61 παιδιά ρομά

9.Στις 27.9.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύργου ( περιοχή Αγίας Φιλοθέης- Βιδιές, 11ο Δημ. σχολείο), Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 69 παιδιά ρομά

10.Στις 30.9.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Χαλανδρίου, Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός σε 69 παιδιά ρομά (2η αναμνηστική δόση)

11.Στις 2.10 & 5.10.2017 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Μεσολογγίου και περιοχή Αιτωλικού, Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 155 παιδιών ρομά (2η αναμνηστική δόση)

12.Στις 8.10.207 πραγματοποιήθηκε στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός, σε 30 παιδιά ρομά – μεταναστών, (3η αναμνηστική δόση) 13.Στις 22.10.2017 θα πραγματοποιηθεί στο Αίγιο, Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός παιδιών ρομά και παιδιών από την τοπική δομή «Χαμόγελο του παιδιού»

14.Στις 29.10.2017 θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική Παιδιατρική κλινική Εξέταση – Εμβολιασμός νεοεισερχομένων παιδιών προσφύγων, στη Λιβαδειά

15.Στις 30.10.2017 θα πραγματοποιηθεί εμβολιασμός 100 κρατουμένων για Ηπατίτιδα Β΄, στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Τον μήνα Σεπτέμβρη εμβολιάστηκαν 1028 παιδιά & έφηβοι, ενώ συνολικά από τον Νοέμβρη του έτους 2016 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έως τέλος Σεπτέμβρη 2017, έχουν εμβολιαστεί 2.252 παιδιά & έφηβοι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και την επιστημονική ευθύνη του κ. Γ. Χρούσου, καθηγητή Παιδιατρικής, Δ/ντή της Α΄ Παν. κλινικής του Π.Π.Ν. «Αγία Σοφία».

Στοιχεία της Ιατρικής παρέμβασης στην Hλεία

To πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» πραγματοποίησε ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση, από 23 - 28.10.2017 στην Ηλεία, σε συνεργασία με την I.M. Hλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ι. Σ. Πύργου - Ολυμπίας, τον Ι. Σ. Αμαλιάδας, τους Δήμους: Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Δημητσάνας- Κρεστένων.

Με την Επιστημονική ευθύνη: της Β΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής Π.Γ.Ν. ΕΚΠΑ «Αρεταίειο», υπό την κ. Σ. Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας, της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Γ. Δεκαβάλα, καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας,& κ. Γ. Αντωνάκη Αν. καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας, την Ενδοκρινολογική κλινική του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Κ. Μάρκου, καθηγητή Ενδοκρινολογίας, & κ. Ν. Γεωργόπουλο καθηγητή Ενδοκρινολογίας, του Γ.Ν. Πύργου, του Γ.Ν. Αμαλιάδας, των Κ.Υ./ΠΕΔΥ Γαστούνης, Σιμόπουλο, Βάρδας, Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, των Π.Ι. Κούμανι, Ν. Μανωλάδας & Γούμερου, το Κυτταρολογικό τμήμα, του Νοσοκομείου «Υγεία» & το Κυτταρολογικό τμήμα του Π.Π.Ν. Πατρών.

- Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού επιχρίσματος tests paps – Διακολπικός Υπέρηχος , σε 83 γυναίκες

- Καρδιολογικός - Παθολογικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου, σε 103 ενήλικες

- Ενδοκρινολογικός έλεγχος, screening, με την χρήση φορητού υπερηχογράφου, σε 108 ενήλικες

Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών Ρομά, στον Δήμο Πάτρας ( περιοχή Ριγανόκαμπος) και στον Δήμο Αιγίου

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Υγεία για Όλους», στις 25.11.2017 πραγματοποιήθηκε Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών Ρομά, στην περιοχή Ριγανόκαμπος του Δήμου της Πάτρας, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ, τον Δήμο της Πάτρας, τον Ε.Ε.Σ., το στρατόπεδο Κ.Ε.Τ.Χ.

Υπό την Επιστημονική ευθύνη της Α΄ Παν. κλινικής του Π.Π.Ν. Αγία Σοφία και του κ. Γ. Χρούσου, καθηγητή Παιδιατρικής επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος, της παιδιατρικής κλινικής του Π.Π.Ν. Πατρών υπό την επιστημονική ευθύνη της κ. Α.Βαρβαρήγου, καθηγήτριας Παιδιατρικής Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο εμβολιασμός των 65 παιδιών πραγματοποιήθηκε σε σκηνή που έστησε ο στρατός και σε τροχόσπιτο του Ε.Ε.Σ. Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ήταν ανύπαρκτη.

Στις 26.11.2017 πραγματοποιήθηκε Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός 61 παιδιών Ρομά (2η αναμνηστική δόση) στο Αίγιο. Συμμετείχαν ιδιώτες παιδίατροι μέλη του Ι.Σ. Αιγίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, το Κ.Υ./ΠΕΔΥ Ακράτας, το Κ.Κοινότητας του Δ. Αιγίου.

Ιατρική παρέμβαση στην Αρκαδία

To πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» πραγματοποίησε ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση, 30.11 - 3.12.2017 στην Αρκαδία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ι. Σ. Αρκαδίας, τους Δήμους: Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δ. Γορτυνίας και Ν. Κυνουρίας. Με την Επιστημονική ευθύνη της Β΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής Π.Γ.Ν. ΕΚΠΑ Αρεταίειο, υπό την κ. Μ. Δεληγεώρογλου, καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Συν/στή Δ/ντή της Β΄ Μ.Γ. Κλινικής, της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Γ. Δεκαβάλα, καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας & κ. Γ. Αντωνάκη Αν. καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας, την Παιδιατρική κλινική του Π.Ν. Πεντέλης την κ. Στ. Κωσταρίδου Συν/στρια - Δ/ντρια, την Ενδοκρινολογική κλινική του Γ.Ν. Ε.Βενιζέλου υπό την Ε. Κούκκου Συν/στρια Δ/ντρια , το Γ.Π.Ν. Τριπόλεως, το Κ.Υ/ΠΕΔΥ Τροπαίων, το Κ.Υ./ΠΕΔΥ Λεωνιδίου, το Κυτταρολογικό τμήμα του Π.Π.Ν. Πατρών.

Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού επιχρίσματος tests pap – Διακολπικός Υπέρηχος σε 96 γυναίκες.

Καρδιολογικός - Παθολογικός έλεγχος, screening, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου σε 130 ενήλικες.

Ενδοκρινολογικός έλεγχος, screening, με την χρήση φορητού υπερηχογράφου σε 121 ενήλικες.